Суд відмовив керівнику Київської місцевої прокуратури № 10 у задоволенні позову про визнання недійсним договору інвестування у будівництво житлового комплексу на вул. Лермонтовській, 12 у Шевченківському районі Києва, укладеного між Інститутом нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова Академії медичних наук України та ТОВ «Дніпро-Плаза», яке у подальшому замінило ТОВ «Експрес МС». Про це свідчить постанова Північного апеляційного господарського суду АМН(головуючий – Мартюк А.І., судді – Буравльов С.І., Калатай Н.Ф.) від 28 травня, пишуть Наші гроші.

У березні 2007 року Інститут нейрохірургії і «Дніпро-Плаза» уклали договір інвестування у будівництво житлового комплексу на ділянці площею 0,67 га, яка входить до ділянки площею 4,89 га на вул. Лермонтовській, 12, що перебуває на праві постійного користування в Інституту. Цей договір було погоджено постановою Президії Академії медичних наук України.

Сторони домовилися, що Інститут в якості інвестиційного внеску зобов’язаний забезпечити оформлення права користування ділянкою під будівництво. А фірма передає Інституту у власність медичне обладнання (шість операційних нейрохірургічних мікроскопів загальною вартістю не менше оціночної вартості ділянки) і отримує 100% площі збудованого об’єкту.

У квітні 2007 року замість «Дніпро-Плаза» стороною договору стало ТОВ «Експрес МС».

Прокурор вказує, що договір укладено з порушенням норм чинного законодавства, оскільки інвестиційний результат має місце лише для приватної фірми, у той час як Інститут не отримує жодного доходу від створення об’єкту інвестиційної діяльності. Прокурор переконує, що це був удаваний правочин, що по суті своїй є договором міни. Також прокурор звернув увагу суду, що ділянка забудови є державною власністю і повинна використовуватися виключно для забезпечення діяльності медичної установи.

28 травня Північний апеляційний госпсуд дійшов висновку, що договір укладено в межах вимог законодавства, і він не є договором міни. ПАГС вважає, що це був інвестиційний договір у будівництві. Суд дійшов висновку про необґрунтованість позову прокурора і відмовив у його задоволенні.

Ця справа розглядається судами з 2018 року. 04.03.2019 Північний апеляційний госпсуд (головуючий – Сулім В.В., судді – Чорногуз М.Г, Коротун О.М.) визнав недійсним вказаний договір інвестування. Однак, Верховний Суд цю постанову скасував і відправив справу на новий розгляд.

Нинішніми власниками ТОВ «Дніпро-Плаза» є Дочірнє підприємство “Р-Інтер” і ТОВ «Сістемменеджпроінвест», засновником якого є «Р-Інтер». Власником «Р-Інтер» є кіпрська компанія «Сусурро Холдінгз Лімітед».

Станом на 2007 рік власниками «Дніпро-Плаза» були російські мільярдери брати Микола Саркісов та Сергій Саркісов.

Власником ТОВ «Експрес МС» є Оксана Гаврилюк, а керівником з 2016 року – Богдан Крупка. Останній також є керівником ГО «Фонд захисник вітчизни-Рятівник», засновниками якого є колишній нардеп-регіонал Юрій Воропаєв, екс-міністра оборони Олександр Кузьмук та міністр оборони в часи Януковича Павло Лебедєв.

Крупка у 2016 році був директором і співзасновником ТОВ «Мангус», яка зараз зареєстрована Олександра Карп’яка з Макіївки. Карп’як також є керівником ТОВ «Дісбуд», кінцевим співвласником якого є засновник і керуючий партнер девелоперської компанії DIM Group Олександр Насіковський. Його брат Андрій Насіковський був одним із підозрюваних у справі про побиття Тетяни Чорновол.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ