У четвер, 25 квітня, Шостий апеляційний адміністративний суд оголосив перерву до 30 травня у справі щодо поновлення на посаді у Верховному Суді судді Богдана Львова, в якого знайшли в нього російське громадянство.

Про це повідомляє Hromadske.

Під час судового засідання представник Служби безпеки України переконував, що висновок суду першої інстанції, де задовольнили позов Львова, на підставі виключно офіційних доказів є помилковим. 

Так, на попередньому засіданні судді намагалися з’ясувати, з ким СБУ вела листування, у яких реєстрах перевіряла інформацію тощо.

Представниця правоохоронного органу зазначала минулого разу, що офіційним способом неможливо підтвердити наявність у Львова російського громадянства. Також вона сказала, що не може підтвердити, що під час перевірки СБУ користувалася саме офіційними джерелами рф, а не інформаційними. 

Представник СБУ Олексій Захаров під час засідання 25 квітня зазначив, що попри неофіційне походження двох сервісів, якими користувалися правоохоронці для висновку про наявність російського громадянства, дані «є доказовими». Зокрема, йдеться про «Сервис федеральной налоговой службы», який використовують у російських судах для встановлення даних, додав він. 

«Чи бачили копію паспорта, виданого країною-агресоркою?» — запитав адвокат Львова.

«Копія в основі нашого висновку не покладена», — відповів Захаров.

Адвокат також запитав, які були підстави для проведення перевірки наявності громадянства РФ. Представник СБУ вказав, що вони відбуваються постійно, нині її проводять і зараз, адже такий принцип контррозвідувальної діяльності. 

«Нашими діями вже встановлено наявність російського громадянства. Це не означає, що ми не здійснюємо інші заходи щодо цього», — зауважив він. 

Суддя запитав щодо можливості штучного внесення даних задля дискредитації. Захаров запевнив, що були вжиті всі заходи, щоб уникнути такої ймовірності. 

Засідання 25 квітня переривалося через повітряні тривоги двічі. Сам Львов перед засіданням зазначив у розмові із журналістами, що вже півтора року не перебуває на посаді та не отримував зарплати.  

Нагадаємо, 10 січня Київський окружний суд задовольнив позов Богдана Львова щодо поновлення  на посаді. Того самого дня у Верховному Суді заявили, що рішення будуть оскаржувати через апеляцію.

У вересні 2022 року журналісти-розслідувачі проєкту «Схеми» заявили, що Богдан Львов має громадянство росії з 1999 року. Сам суддя це заперечував. За справу взялися правоохоронці, на час розслідування Львова позбавили доступу до державної таємниці.

Крім того, журналісти виявили, що у власності дружини Львова та його тещі є квартира в Москві: її приблизна ринкова вартість — 11 мільйонів гривень. У жодній зі своїх майнових декларацій він не вказував, що на дружину зареєстрована нерухомість у Москві. Тож НАБУ розпочало розслідування.

Зрештою, 3 жовтня того ж року СБУ поінформувала Верховний Суд, що Богдан Львов є громадянином росії. Після цього судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду не змогли звільнити з посади Богдана Львова: забракло одного голосу. Однак Богдана Львова відрахував тодішній голова Верховного Суду Всеволод Князєв.

ІА "Вголос": НОВИНИ