Окружний адміністративний суд Києва рішенням від 22 січня (справа №826/14346/18) зобов'язав НАК «Нафтогаз України» надати інформацію зі списком імен, посад, а також сплачені суми всіх співробітників і членів правління відомства, які отримали премії у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді у суперечці з російським «Газпромом».

Про це йдеться на офіційній сторінці ГО «Українського інституту з прав людини», котра була позивачем у справі.

«Нафтогаз», як зазначається, вважав, що така інформація є конфіденційною, відомостями про відносини майнового характеру, які не можуть бути оприлюднені без згоди особи.

Однак, проаналізувавши законодавство про доступ до публічної інформації, суд не встановив наявність правових підстав для відмови у наданні такої інформації.

Водночас, наголошується, що суд вже не вперше вказує «Нафтогазу» про те, що відомості щодо зарплати, премій, матеріальної допомоги, будь-яких інших виплат керівництву підприємства є інформацією, що становить суспільний інтерес і в розумінні Закону «Про доступ до публічної інформації» є публічною інформацією.

Як писав «Вголос», Наглядова рада «Нафтогазу» ухвалила рішення щодо виплати співробітникам компанії премій у зв'язку з перемогою у Стокгольмському арбітражному суді в спорі з «Газпромом» щодо транзитного контракту. Загальний обсяг виплат затверджено на рівні 1% від суми виграшу в арбітражі ($4,6 млрд), він становитиме $46,3 млн. З цієї суми буде сплачено податок на доходи фізичних осіб та інші збори на суму понад $9 млн.

Згодом стало відомо, що голова правління Андрій Коболєв і комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко отримають на двох $13,9 млн з $37 млн премії, передбаченої правлінню за перемогу в Стокгольмському арбітражі. Решту грошей розподілять між співробітниками компанії, які «прямо або побічно внесли значний внесок у досягнення результату».

Нагадаємо, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» в Стокгольмському арбітражіщодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу». На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку.

У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз України» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу. Кожний день прострочення платежу на користь «Нафтогазу» призводить до нарахування пені «Газпрому» в розмірі 0,5 млн дол.

Наприкінці травня «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. в закордонних судах. Процеси щодо арешту активів «Газпрому» проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед тих, що цікавлять українську сторону активів, – акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».

Влітку 2018 року «Нафтогаз» подав у Стокгольмський арбітраж новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит природного газу за контрактом з «Газпромом». «Нафтогаз» вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року до кінця 2019 року і попередньо оцінював свої грошові вимоги близько 12 млрд дол.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ