Про це повідомляє департамент комунікації Нацполіції України.

Уродженця Дніпропетровщини у січні цього року затримали в Білорусі. Його підозрюють в організації замаху на умисне вбивство колишнього активіста, а нині – народного депутата України.

«Оперативники Департаменту карного розшуку встановлювали місцезнаходження 47-річного уродженця м. Дніпродзержинськ Дніпропетровської області з жовтня 2014 року. Правоохоронці встановили, що в листопаді 2013 року саме цей чоловік шляхом підкупу схилив чотирьох осіб до вчинення навмисного вбивства Тетяни Чорновол – однієї з активних учасниць масових протестів у Києві 2013-2014 років», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що наприкінці грудня 2013 року зловмисники, реалізуючи свій задум, намагалися вчинити умисне вбивство Тетяни Чорновол, видавши його за дорожньо-транспортну пригоду. Наздогнавши автомобіль потерпілої, вони намагалися зіштовхнути його з дороги, а після зупинки авто – нанесли жінці кілька ударів, після чого зникли.

За цим фактом на початку лютого 2014 року відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчими дії зловмисників були кваліфіковані за ч. 2 ст. 15 (Замах на злочин) та пунктами 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України – як замах на вчинення навмисного вбивства з корисливих мотивів, вичинене на замовлення групою осіб. За вчинення цього злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Як відомо, в жовтні 2014 року організатора злочину оголосили спочатку в державний, а потім – у міжнародний розшук каналами Інтерполу. Стосовно нього була виставлена так звана «червона картка».

У січні цього року чоловіка затримали у столиці Білорусі Мінську. У травні його було екстрадовано до України.

13 травня, один зі районних судів Києва за клопотанням Генеральної прокуратури України виніс ухвалу про взяття чоловіка під варту строком на 2 місяці. Розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі прокуратури.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ