Про це власкору «Вголосу» повідомив правозахисник бригади Василь Нагорний.

Так, суд удруге відмовився призначати справу до розгляду та вдруге повернув кримінальне провадження разом з обвинувальним актом військовій прокуратурі Луцького гарнізону.

За словами Василя Нагорного, у справі Віктора Котика прокуратура допустила низку помилок. Зокрема, порушила строки ведення досудового розслідування, під час досудового розслідування змінювалися групи процесуальних прокурорів, що не було зазначено в реєстрі, не було відомостей і про те, що  слідчий Олег Балакунець призначений процесуальним керівником, що, за словами адвоката, вказує на внесення прокурором неправдивих відомостей до обвинувального акта та присвоєння собі повноважень процесуального керівника над самим собою. 

«В ухвалі апеляційного суду Волинської області від 18.11.2015 року, який перевіряв законність повернення судом першої інстанції обвинувального акта прокурору, зазначено: «…оскільки, Котик В.В. під час проведення АТО отримав контузію та черепно-мозкову травму, тому процесуальні дії, передбачені ст.ст. 290, 293 КПК України мали б проводити за участю захисника». Це одне з порушень, яке стало підставою для повернення військовому прокурору обвинувального акта. При врученні нового обвинувального акта підозрюваному Котику В.В. не було надано захисника», – повідомив Василь Нагорний.

Окрім того, прокурор не надав копію обвинувального акта та копію реєстру матеріалів досудового розслідування Віктору Котику, не зазначив час, мотив та мету вчинення кримінального правопорушення.

«Прокурор поставився до виправлення допущених порушень формально, зазначивши як час вчинення початку правопорушення період з «00 год. 00 хв. 01 сек. по 23 год. 59 хв. 59 сек.» – тобто часову добу. Внесення таких відомостей вказують лише на імітацію ним встановлення часу вчинення правопорушення, бо фактично повинно було бути зазначено, що час вчинення правопорушення не встановлено», – розповів адвокат.

«Як звучить підсумок в ухвалі суду: «Військовою прокуратурою Луцького гарнізону порушено конституційні права підозрюваного». А на завершення суду суддя сказала: «Пора закінчувати цю справу і припинити тероризувати хлопця», – зауважив Василь Нагорний.

Однак адвокат не відкидає можливість апеляції справи військовою прокуратурою.

Віктора Котика нагородили за те, що 24 серпня 2014 року під Іловайськом він зі своїм підрозділом розбив російську колону і дізнався інформацію про її дислокацію в Чечні. Батарея, якою керував волинянин, останньою залишала Іловайськ. Під час проходження так званого «зеленого коридору» Віктор Котик отримав контузію і потрапив у полон. Тож Василь Нагорний просить допомогти бійцю повернутися в реальне життя, оформити документи та отримати статус УБД.

Насамкінець він закликав громадськість завтра об 11:00 підтримати бійців 51-ї бригади в так званій справі «22 запорожців» у Володимир-Волинському міському суді, яких «фактично судять за те, що випадково вижили».

ІА "Вголос": НОВИНИ