Про це написали Наші гроші. Запоріжжя.

Згідно з матеріалами справи, Господарський суд Запорізької області у 2013 році розпочав банкрутство ДП «Регіональний торгівельно-сервісний центр сільгоспмашин «Агротехпостач». При цьому, ліквідатором призначили Свєшнікова.

Однак, згодом ТОВ «Компанія «Альока» через договори відступлення права вимоги (раніше вказувалося про їхню фіктивність) отримала борги держпідприємства у 657 тис грн., а Свєшніков подав від її імені відповідні позови до суду про стягнення боргу. Більше того, як представник держпідприємства Свєшніков у суді визнав усі позивні вимоги «Альоки». Також за його зверненням фірму включили до четвертої черги задоволення вимог, хоча Свєшніков знав, що заявлені після закінчення строку вимоги погашаються у шосту чергу, а самі кредитори не є конкурсними. Окрім цього, «Альоку» визначили головою комітету кредиторів, оскільки держпідприємство мало віддати фірмі найбільше боргів. «Альока» була підконтрольна Свєшнікову.

Згодом президент України призначив Свєшнікова головою Кам’янсько-Дніпровської райдержадміністрації. Хоча він перестав бути ліквідатором, печатку, установчі та бухгалтерські документи державного «Агротехпостач» він залишив у себе – для впливу на реалізацію майна.

Надалі підприємець вирішив придбати майно держпідприємства – кирилівську базу відпочинку «Ентузіаст». Від третіх осіб він дізнався, що рішення по цьому приймає саме Свєшніков.

Під час зустрічі Свєшніков висунув підприємцю вимогу про хабар у $180 тис. За ці гроші він пообіцяв вплинути на суддів для повторного призначення арбітражним керуючим «Агротехпостач» знайому людину, та на організаторів аукціону – для продажу майна потрібній людині. При цьому, на зустрічі цей знайомий Свєшнікова – колишній арбітражний керуючий Іван Черкашин – пообіцяв підприємцю виконати всі вимоги. Згодом Свєшніков отримав $180 тис (або 4 млн грн), після чого його затримали.

Дії голови РДА слідчі СБУ у Дніпропетровщини у 2015 р. кваліфікували як зловживання впливом.

Свєшніков та власник «Альоки» стверджували, що затримали їх у нотаріуса, де підприємець за $180 тис якраз купував 100% «Альока». Саме ця фірма була головним кредитором і мала отримати вказану базу під час процедури банкротства. За проханням власника «Альоки», Свєшніков супроводжував угоду у нотаріуса, оскільки був юристом. Кошти у кабінеті нотаріуса Свєшніков перераховував теж за його проханням, оскільки власник фірми мав проблеми із очима та проходив медичні процедури. Усі звинувачення у контролі над цієї фірмою та подачі позовів від неї Свєшніков заперечив.

У підсумку, суд не визнав винним Свєшнікова. Вказувалося, що наразі існують прогалини у законодавстві – за ст. 369-2 КК (зловживання впливом) можуть бути покарані особи визначені у законі «Про засади запобігання і протидії корупції», однак він вже нечинний. Крім того, підприємець, який хотів купити базу, вказував, що заява від його імені про вчинення злочину написана з чужих слів та містить недостовірні відомості. Згодом він навіть вимагав не визнавати його потерпілим. Також вказував, що з дитинства співпрацює з правоохоронцями та неодноразово під їхнім контролем надавав хабарі. Більше того, заява та всі інші докази здобуті на підставі недостовірних відомостей внесених до реєстру досудових розслідувань не можуть бути покладені в основу обвинувачення.

Окрім цього, обшук проведено без дозволу суду та відповідної ухвали слідчого судді, протоколи негласних слідчих дій передали прокурору з порушенням термінів, стороні захисту ці документи відкрили через 2 роки та 4 місяці після закінчення слідства, сторона захисту із відеозаписом не ознайомлена, протокол контролю за вчиненням злочину також складений з порушенням термінів та не в присутності Свєшнікова, у матеріалах справи немає протоколу виготовлення імітаційних коштів. Таким чином, суд визнав усі вищеперераховані докази недопустимими.

Свєшніков і нині очолює  Кам’янсько-Дніпровську РДА. Раніше був депутатом Запорізької облради від Партії регіонів. На парламентських виборах 2012 р. він був уповноваженою особою від Партії регіонів на 81 окрузі, де обрали Артема Пшонку – сина тодішнього генпрокурора Віктора Пшонки.

ТОВ «Компанія «Альока» належить Денису Журавльову, керівник з кінця 2015 року – Роман Булашенко. Людина з ПІБ Журавльов Денис Юрійович балотувалася у 2015 році до Кам’янсько-Дніпровської райради від партії «Наш край». Людина з ПІБ Булашенко Роман Іванович балотувалася до Запорізької облради від партії «Нова політика».

Раніше директором «Альоки» була Погосян Маргарита Арсенівна, яка також працювала арбітражним керуючим. Особа з таким ПІБ  вказувалася у декларації на той час прокурора Запорізької області Карена Погосяна – рідною сестрою. З 2016 року він працює у запорізькій місцевій прокуратурі №2.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ