Про це свідчать рішення суду від 18 та 25 квітня, передають Наші гроші.

ТОВ «ТД «Медсервіс» почало отримувати держпідряди через рік після заснування у 2012 році, і з того часу назбирало підрядів на 51,62 млн грн, з яких через систему «Прозорро» – 23,71 млн грн. З моменту переходу замовників у «Прозорро» компанія жодного разу не конкурувала з «Галич-Медом», тому що з того часу остання взагалі не брала участі у публічних закупівлях. Що стосується закупівель у ВДЗ, то, щонайменше з початку 2016 року фірми на закупівлях не перетинались.

Попри це, 31 січня 2017 року Служба безпеки України у Львівській області звернулась з листом до Львівського ОТВ АМКУ щодо проведення перевірки на дотримання вимог конкурентного законодавства фармацевтичних «Галич-Меду» та ТД «Медсервіс».

Львівські антимонопольники зафіксували спільну участь цих компаній на закупівлях Пустомитівської центральної райлікарні у 2015 році і дослідили ці тендери. Регулятору вдалось виявити обставини, які свідчать про узгодженість дій між фірмами.

Як повідомляли «НГ.Львів», йшлось про завірені одним на двох нотаріусом декількох довідок, схожість в оформленні документів, спільні постачальники. Номери довідок про відсутність судимостей мали послідовні порядкові номери, а запит на їх одержання подавала одна особа з зазначенням одного і того ж контактного номера.

За результатами перевірки двох тендерів, торік 23 листопада на кожну з компаній було накладено по 136 тис. грн штрафу.

У січні 2018 року обидві компанії окремими позовами оскаржили ці рішення львівського відділення АМКУ у судовому порядку.

Фірми наполягали, що висновки антимонопольників щодо змови є безпідставними, адже регулятор дослідив не оригінали документів, а копії, які були нерозбірливими та нечитабельними. Також, заявили в компаніях, у рішенні відсутні докази отримання довідок однією і тією ж особою, а судження про те, що «Галич-Мед» не був зацікавлений у виграші – є суб’єктивним, адже місцеве відділення АМКУ не змогло встановити факту спотворення результатів торгів.

18 квітня ТД «Медсервіс» отримав відмову у задоволенні позову від судді Петра Манюка, а 24 квітня «Галич-Мед» програв львівському АМКУ за рішенням судді Зоряни Горецької. Цікаво, що думки різних суддів збіглись дослівно – рішення дублюються структурно, змістовно, граматичними, пунктуаційними та іншими помилками у тексті.

Нагадаємо, ТОВ «Галич-Мед» належить львів’янці Любові Ковальчук, а ТОВ «ТД «Медсервіс» – львів’янину Володимиру Тиховичу. Він же володіє ТОВ «НДВП «Екологія». Торік у січні АМКУ оштрафував «Екологію» Тиховича за змову із ТОВ «ЗУЦ «Медсервіс» на торгах Жовківської ЦРЛ (Львівська обл.). ЗУЦ «Медсервіс» належать Валентину Шевкісу, екс-учаснику згаданої «Екології», який раніше був прописаний у квартирі на вул. Городоцькій у Львові, де зараз, за даними ЄДР, прописаний Володимир Тихович. Також відомо, що син Валентина Шевкіса, Валерій Шевкіс, раніше був керівником ТД «Медсервіс».

ІА "Вголос": НОВИНИ