Про це під час прес-конференції заявив соціолог проекту РГБФ «Право і Демократія» Михайло Васюта, передає кореспондент «Вголосу».

За його словами, аналіз відповідей показав наявність проблеми з доступністю до установ людей з особливими потребами.

«Ми оцінювали діяльність 33-х судових установ регіону. Найнижчу оцінку отримав блок «Доступність до суду». Респонденти відзначили, що у 23-х установах з 33-х досліджуваних є проблема не інформаційна чи сервісна, а фізична, архітектурна. Зокрема, люди вказали на відсутність пандусів, табличок з написами шрифтом Брайля, жовтого фарбування на сходах, недостатнє освітлення приміщень, малу кількість стільців для очікування», – зазначив Михайло Васюта.

Начальник відділу забезпечення роботи голови та заступників голови Львівського апеляційного господарського суду Валерія Максіна пояснила, що проблема полягає перш за все в недофінансуванні судів. Зокрема, у 2014 році недофінансування потреб апеляційного суду становило 90%, а цьогоріч – 100%. Утім, як запевнила начальник відділу, в установі все-таки знайшли можливість і фінанси та придбали спеціальну абразивну плівку для людей з обмеженими можливостями, замовили додаткові стенди для розміщення більшої інформації, встановили ксерокс.

Разом з цим керівник апарату Апеляційного суду Львівської області Любов Літенець запевнила, що за наслідками попереднього оцінювання в установі збільшили кількість інформаційних стендів, місць для очікування в коридорах, встановили додаткове освітлення на першому поверсі, частково провели ремонтні роботи в залах суду, а також обладнали «вікно» для прийому документів, яке розпочне свою роботу з 15 грудня. Окрім того, незабаром для спрощення сплати судового збору буде встановлено термінал.

Загалом в опитуванні взяли участь 2 тисячі 859 респондентів, які безпосередньо стикалися з роботою судової системи. Опитуваним запропонували відповісти на 58 запитань, об’єднаних в окремі блоки.

ІА "Вголос": НОВИНИ