Суди Нідерландів та Люксембургу відхилили апеляцію «Газпрому» на рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на пресслужбу «Нафтогазу».

Зазначається, що апеляційний суд Амстердама (Нідерланди) відхилив скаргу «Газпрому» (РФ) щодо юрисдикції суду, підтвердивши свої повноваження у справі про визнання і примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу на території Нідерландів.

Відповідно до пресрелізу НАК «Нафтогаз України», відповідне рішення суд прийняв 8 липня 2019 року.

Крім того, того ж дня рішення на користь «Нафтогазу» прийняв і Окружний суд Люксембургу, який відхилив скаргу «Газпрому» і підтвердив арешти щодо російської компанії на території країни в рамках примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

У березні 2019 року Нафтогаз повідомив, що розпочав процес стягнення активів з «Газпрому» за рішеннями Стокгольмського арбітражу у Люксембурзі. Наразі Нафтогаз прагне конфіскувати активи «Газпрому» у європейських країнах і США та їхнім коштом погасити близько 2,7 мільярда доларів, які «Газпром» винен за рішенням арбітражного суду у Стокгольмі.

«Нафтогаз» судиться з «Газпромом» від 2014 року щодо двох великих питань: ціни на російський природний газ і транзит. 22 грудня 2017-го «Нафтогаз» заявив, що виграв арбітраж проти російського «Газпрому» у справі про постачання газу.

Нагадаємо, що Міністерство економічного розвитку РФ у повному обсязі задовольнило заявки компаній «Роснєфть» і «Лукойл» на поставку скрапленого газу в Україну протягом липня.

ІА "Вголос": НОВИНИ