В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун розповіла, як розпізнати серцевий напад.

Про це вона написала у соцмережі Facebook.

«Чоловіки та жінки відрізняються фізіологічно, і серцевий напад може виглядати в жінок не так, як у чоловіків. Через це жінки іноді не вчасно звертаються за медичною допомогою і ризикують мати важкий перебіг чи померти. Вміння розпізнати в себе чи в людини поруч проблему із серцем і викликати екстрену допомогу — життєво важливе», – йдеться у дописі.

Уляна Супрун пояснила, що інфаркт стається, коли постачання крові до серця у певній ділянці критично зменшується чи припиняється через звуження коронарних судин, яке викликають атеросклероз чи тромб. В.о. міністра охорони здоров'я також наголосила на особливостях серцевого нападу в жінок.

«Ділянка серця, що не отримує кисень, поступово помирає. Тому так важливо вчасно відновити кровообіг в серці. Серцевий напад проявляється болем, який носить пекучий чи стискаючий характер, або дискомфортом і важкістю за грудиною. Це триває кілька хвилин або відступає і знову повертається. Але в жінок це може проявлятися інакше: можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа чи живіт, часто болить між лопатками, дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме, може з’явитися виражена слабкість, кинути в холодний піт, або виникне запаморочення і нудота», – зазначила Супрун.

В.о. міністра охорони здоров’я також наголосила, що жінки при інфаркті часто не звертаються до лікарів одразу. Уляна Супрун зазначила, що вони бояться не стільки інфарктів, як госпіталізації.

«Жінки часто намагаються терпіти біль і дискомфорт, уникають викликати екстрену медичну допомогу і тим самим підривають своє здоров’я, втрачаючи дуже важливий час для застосування найбільш ефективних сучасних методів лікування інфаркту. Пам’ятайте, чим менше часу пройде від початку симптомів до потрапляння в лікарню, тим кращі шанси на одужання», – наголосила Супрун.

ІА "Вголос": НОВИНИ