«Холод, який нам передасть 100 грамів морозива, несуттєвий – адже ми важимо десятки кілограмів. Зате воно дасть нам енергію, а отже, тепло. Приємні відчуття від морозива пов'язані, передусім, із його смаком. А свіжість від льодів чи холодної води із дією холоду на рецептори ротової порожнини і позбавлення нас відчуття спраги»,  розвінчує вона на своїй сторінці у Facebook черговий міф.

За словами Супрун, щоб відчути прохолоду, слід охолодити шкіру, а не шлунок. А шкіра охолоджується, коли з неї випаровується волога, наприклад, піт.

«Експериментально доведено, що тіло реагує на холодну воду зменшенням потовиділення, а отже – гірше охолоджується і зберігає тепло. Натомість гарячий чай додає нам тепла, і цим самим змушує надмірно пітніти. Якщо погода суха, вітряна, ми не щільно одягнені, тоді піт буде вільно випаровуватись і дарувати шкірі жадану прохолоду», – розповіла в.о. глави МОЗ України. 

Також вона додала, що у вологі чи геть безвітряні дні, чи коли на вас багато одягу, цей трюк із чаєм чи теплою водою може не спрацювати. Тоді краще пити прохолодну воду.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ