Пост про це міністр написала на своїй Facebook-сторінці.

Лікарки розповідають, що у цих препаратів свої склад, дозування, показання для прийому і протипоказання, і з ними варто детально ознайомитись.

Також вони описали шість речей, які потрібно розуміти про гормональні контрацептиви перед походом до лікаря:

У вас один постійний статевий партнер, ви повністю довіряєте, маєте регулярний секс і поки що обидва не бажаєте мати дитину.
Препарат призначає тільки лікар під час прийому і лише після необхідних обстежень.
Треба пам’ятати, що ці препарати не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом.
Якщо жінка палить, то вживання гормональних контрацептивів обмежене або заборонене. Це пов’язано з високим ризиком спонтанних тромбозів.
У жінки, яка приймає гормональну контрацепцію, не виростуть вуса та не додасться вага, особливо якщо вона буде раціонально харчуватись і мати достатню фізичну активність.
Перед призначенням гормональної контрацепції здоровій жінці не має потреби визначати «гормональний фон», перевірятись на інфекції та здавати аналізи на перевірку роботи печінки та нирок. Єдине обов’язкове обстеження - УЗД молочних залоз.

Сучасні контрацептивні препарати мають чималий спектр можливостей, окрім контрацептивного. Вони можуть боротись з неприємними проявами передменструального синдрому, зменшувати прояви ендометріозу, поліпшувати стан шкіри та волосся. Та лікарки радять не «заграватися» із цими симптомами.

ІА "Вголос": НОВИНИ