В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла, як можна перевірити наявність цих препаратів у лікарнях.

«Чи знаєте ви та ваші близькі про те, що ви не повинні платити за всі ліки, які виписують вам в стаціонарі? У країні діє Національний перелік лікарських засобів – список ліків, які лікарні повинні закуповувати обов'язково. У Національний перелік входить обмежена кількість препаратів, а саме 427 діючих засобів від найпоширеніших хвороб та станів», – написала у своєму Facebook Уляна Супрун.

Вона пояснила, що це зроблено для того, щоб у лікарнях завжди були ліки, яких потребують українці. Крім того, в. о. міністра повідомила, що існує інструмент, за допомогою якого можна дізнатися, чи є в лікарні безкоштовний препарат, який вам виписали.

«1. Встановіть його на смартфон (за цим посиланням: https://goo.gl/HSyWrf ) 2. Введіть в пошук в розділі «Пошук аналогів» МНН препарату. Це назва діючої речовини, зазвичай пишуть на упаковці ліків під торговою назвою. Наприклад, у антибіотика діюча речовина може бути амоксицилін, у протигрибкового – клотримазол, а у препарату від раку крові – іматиніб. 3. Якщо після цього побачите біля назви ліків позначку «Нацперелік» – це означає, що вони закуповуються за ваші податки. Ви вже їх сплатили, маєте право отримати безкоштовно в лікарні!», – написала Супрун.

Аби перевірити, чи є препарату саме в тій лікарні, в якій ви перебуваєте, потрібно зайти в інший пункт меню цієї програми.

 «А щоб перевірити, чи є препарат саме у вашій лікарні, перейдіть в додатку за цим посиланням https://eliky.in.ua. Крім того, в додатку «Ліки Контроль» можна перевірити: чи входять потрібні пацієнту препарати у програму «Доступні ліки», чи можна знайти дешевше, але настільки ж ефективні аналоги ліків, ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів; перевірити на предмет підробки», – повідомила Супрун.

З Нацпереліком можна ознайомитися на сайті, який запустився сьогодні: https://www.natsperelik.com.ua.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ