Про це пише Голос Америки.

Коли спеціальний представник США Курт Волкер зустрівся у понеділок із своїм російським колегою у намаганнях відновити мир на сході України, за столом переговорів сидів не звичайний собі дипломат.

Згідно з колишніми лідерами бойовиків і українськими та західними чиновниками, Владислав Сурков є впливовим радником Кремля, який відігравав центральну роль в управлінні, заохоченні та організації проросійських сепаратистів, які борються проти уряду в Києві.

Про це пише Джеймс Марсон у статті «Посланник Кремля зіграв центральну роль в Cхідній Україні», – опублікованій на сайті видання Fox Business.

Ці особи кажуть, що головний помічник президента Путіна, Сурков, був пов'язаний з бойовиками, які контролюють території на сході України, з початку 2014 року – невдовзі після того, як російські війська захопили український Крим. Сурков знаходиться в списку санкцій США і ЄС за свою роль в анексії Кримського півострова.

«Путін – батько» сепаратистського руху, – заявив Валентин Наливайченко, який очолював Службу безпеки України протягом перших 15 місяців повстання. «Сурков – няня», – каже він.

Владислав Сурков не відповів на запитання, відправлені автором Джеймсом Марсоном через прес-службу Кремля.

Росія каже, що вона впливає на сепаратистів, але заперечує контроль над ними і представляє конфлікт в Україні як громадянську війну. Вона неодноразово заявляла, що підтримує підписані в Мінську мирні угоди. Ці угоди спрямовані на реінтеграцію сепаратистського регіону в Україну, але з наданням йому більшої місцевої автономії.

Але чимало людей по обидва боки конфлікту, а також західні спостерігачі, вважають, що цілі Росії – набагато значущіші. Вони кажуть, що Москва дійсно хоче обміняти мир в Україні на запевнення в тому, що Київ не буде занадто зближуватися із Заходом, і на пом’якшення міжнародних санкцій, запроваджених щодо Росії за її анексію Криму і втручання її військових сил на сході України.

Сепаратистський рух «є розмінною монетою» у більшій геополітичній грі, – сказав Олексій Александров, колишній головний сепаратистський чиновник, який зараз живе в Криму, і каже, що був відсторонений від керівної ролі саме Кремлем.

Якщо Москва не отримає того, що хоче, сказав Наливайченко, «вони підтримуватимуть постійно жевріючий конфлікт», який розхитуватиме прозахідний уряд у Києві.

Американські та європейські чиновники твердять, що вони не будуть торгувати політичними варіантами України. Результати опитувань громадської думки вказують, що військові втручання Росії об'єднали українську громадськість проти Росії, тому будь-які політичні поступки Москві практично неможливі для Києва.

На зустрічі двох посланників у Мінську, Волкер намагатиметься оцінити ситуацію і зрозуміти, чи готовий Кремль вийти за рамки статусу кво і домагатися вирішення конфлікту, сказав офіційний представник США.

Тим часом, Пентагон і Державний департамент домагаються схвалення Білим домом планів щодо надання Україні протитанкових ракет і іншої зброї – планів, які Росія засудила, назвавши їх потенційно провокаційними.

У 2016 році Сурков проводив зустрічі з високопоставленим чиновником Державного департаменту США, помічницею держсекретаря, Вікторією Нуланд.

За твердженням людей, знайомих з станом справ, на переговорах з Нуланд, за ознаками, досягнуто певного прогресу щодо потенційної передачі Києву контролю над кордоном України, але все зупинилося, коли республіканець Дональд Трамп виграв президентські вибори в США, а Вікторія Нуланд залишила свою посаду в адміністрації президента-демократа Обами, – пише Джеймс Марсон у статті, опублікованій у виданні Fox Business.

«Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ