Про це сьогодні йшлося на пленарному засіданні Київради, після того як начальник Головного управління СБУ у м. Києві Степан Грещак закликав присутніх не зривати та не протистояти проведенню «Хресної ходи».

У відповідь на промову «свободівці» пояснили, чим загрожує хода українцям і закликали представників СБУ, аби вони подали позов до суду щодо заборони проведення «Хресної ходи» у Києві.

Разом із цим депутат Київради від «Свободи» Володимир Назаренко наголосив на тому, що допущення проведення цієї ходи в Україні вже є головною провокацією.

«Ви допускаєте ворогів України у нашу столицю. Вони несуть імперські портрети, георгіївські стрічки, які є символом сепаратизму. Московській патріархат неодноразово заявляв, що він не визнає Українську державу» – зазначив націоналіст.

Підтримав Назаренка і голова фракції ВО «Свобода» у Київраді Юрій Сиротюк, який нагадав депутатам події лютого 2014 року, коли у Севастополі під хоругвами та іконами московського патріархату за жінками та дітьми заходили «зелені чоловічки», які окопували Крим. Сиротюк також згадав «Руську весну» у Луганську і Донецьку, що передувала розповсюдженню російської агресії.

«У нас в країні йде гібридна війна, де диверсії, провокації та світогляд є одним з головних інструментів. В історії були випадки, коли основні колони ворожого війська не могли зайти у столицю, тоді вони посилали «п’яту колону». Яка гарантія, що у цей раз СБУ зможе попередити злочини, якщо це не було зроблено у Луганській та Донецькій областях», – наголосив Юрій Сиротюк.

Окрім цього, він запропонував депутатам продумати альтернативне місце для проведення вірянами цих заходів, але за межами столиці, аби не порушувати релігійних прав людини.

Як писав «Вголос», 27 червня Московський патріархат оголосив Всеукраїнську хресну ходу зі сходу і заходу на Київ, що має завершитися у столиці 27 липня. Відомо, що кількість учасників хресної ходи адептів «руського міра» на сьогодні становить понад 10 тисяч осіб, «паломники» несуть георгіївські стрічки, прапори Російської імперії, портрети царя Миколи ІІ.

Експерти та релігієзнавеці характеризують цю ходу як певну ідеологічно-пропагандистську акцію УПЦ МП і вказують на те, що українська православна церква московського патріархату загрожує національній безпеці України.

ІА "Вголос": НОВИНИ