[media=145824,145825] 

Інцидент трапився 10 січня. На зборах, зокрема, обговорювали коментарі о. Анатолія у соцмережах з критикою проросійського курсу УПЦ МП (щодо скандалу після відмови священика цієї церкви відспівувати загиблу дитину, охрещену священиком Київського патріархату). Про це Depo.Запоріжжя розповів священик.

Висловити свою позицію о. Анатолію не дали – його виступ перервали, бо він розмовляв українською мовою.

«Миряни одразу закричали: «Говорите на руском». Я їм кажу: українська – моя державна мова. А потім до мене підбігає секретар єпархії, каже: «Ты когда к нам пришел 4 года назад, ты говорил на руском». Кажу йому: «Але після того ваша держава напала на мою державу. Люди змінюються, я змінився». Вони (парафіяни - ред.) кричали, штовхалися, думав, ще й поб'ють», – розповів священик.

Він розповів виданню, що тепер продовжувати служіння в УПЦ МП не зможе. А також додає, що його проукраїнські погляди вже давно призводили до непорозумінь з іншими членами єпархії.

«Ця церква не є українською. Вона використовує гроші України, заробляє на ній, і водночас ненавидить її. Яка це українська церква, якщо в ній ікона царя висить? Я єдиний в єпархії служив українською – півтора роки поспіль. Один раз я намагався почати проповідь українською, іншого разу просто говорив нею з людьми в соборі – обидва рази настоятель мене за це сварив, мовляв, тебе тут ніхто не зрозуміє», – розповів о. Анатолій.

Крім того, священики іноді висловлювали невдоволення поїздками Анатолія на Донбас до українських військових та його співпрацею з волонтерами. А ці події стали для нього «останньою краплею».

Як уже повідомлялося, священик Московського патріархату під час церемонії поховання відмовився відспівувати дитину через те, що хлопчик був хрещений в Київському патріархаті. Батьки намагалися знайти допомогу у найближчому храмі Іонна Кронштадтського, але там перед ними просто зачинили двері. Обурені діями священиків Московського патріархату запоріжці, 5 січня, несли під церкви цієї конфесії дитячі іграшки.

Нагадаємо, 31 грудня у Запоріжжі стався жахливий випадок: самогубець викинувся з вікна та впав на малюка, що вийшов із батьком із під'їзду. Малюка намагалися врятувати медики, але травми були не сумісні з життям. Хлопчик помер, його поховали у вівторок, 2 січня.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ