Священик храму Блаженного Миколая Чарнецького, що у селі Підгір'я біля Золочева на Львівщині, Михайло Сукмановський реалізовує унікальний проєкт - "Сироварню при педагогічній фермі».

До активної праці отець залучає понад 60 осіб з особливими потребами, навчає їх господарювати на фермі, заготовляти молоко, варити 10 сортів ситру.

«Окрім Божественної Літургії і цього релігійного нашого життя, обрядовості, ще є бажання у соціальному служінні, також пасторальний аспект, де би хотіли задіяти і людей з особливими потребами, молодь, стареньких, одиноких, розповів »Вголосу" Михайло Сукмановський. - Ми розпочали цей процес. Ще збудували парафіяльний будинок, який став рукавичкою для всіх .

Я завжди вважав, що дуже важливим моментом є також і соціальне служіння. І коли повернувся з миротворчої місії з Косова у 2008 році, ми з дружиною почали обговорювати питання про те, чим ми могли б прислужитися людям з особливими потребами? Адже люди з інвалідністю нічим не гірші працівники від інших, їх не потрібно шкодувати – їх потрібно соціалізовувати.

Нас ніхто не спонукав, нас ніхто не змушував це робити. Ба більше, не раз в житті переконувався, що можна поєднувати хороші справи, завжди можна. Тобто не тільки проповідувати слово Господнє, а й його реально старатися донести до людей".

Настоятель храму переконаний, що духовні служителі Церкви мають бути для людей, а не від людей. Бо віра без діла мертва. Бо функція священика полягає не тільки виконувати місію у Церкві чи ховати мерців. Не менш важлива є справа соціалізації суспільства, яке потребує такої допомоги.

Про успішний проєкт соціальної ферми, соціальної сироварні, який реалізовує священик Михайло Сукмановський із Золочева

читайте у темі «Вголосу»

Священик, що не тільки молиться, а вчить людей з особливими потребами варити сир

Читайте також...

ІА "Вголос": НОВИНИ