Цей день знаменує кінець Різдвяних свят, які проходять в період з 7 по 19 січня. Головним святковим обрядом є купання в ополонці. Навіть попри морозну погоду, на Водохреща біля водойм збираються натовпи охочих зануритися в святу воду, пише Styler.

Хрещення: історія біблійного свята

Хрещення починають святкувати 18 січня. Вечір цього дня називається Водохрещенський Святвечір.

Історія виникнення свята сягає корінням в далеке минуле, коли відбулося хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. У Біблії говориться про те, що в момент хрещення на Ісуса зійшов Святий дух у вигляді голуба і одночасно голос з небес проголосив про те, що Ісус – Син Божий. Саме тому Хрещення називають також святом Богоявлення.

Звичаї на Водохреща

Напередодні, а також в день свята Хрещення склався звичай хрестити оголошених, а на водоймах і в храмах здійснювалось освячення води. Вода, яка була освячена в цей день, – найбільша святиня, здатна зцілити душу і тіло. Її намагаються зберегти протягом усього року, освячуючи при потребі речі, приймаючи її як ліки під час хвороби і т.д.

У наших предків існувало багато звичаїв, які обов'язково виконувалися кожною сім'єю і в кожному будинку. Наприклад, ось такий звичай, пов'язаний зі святою водою: у господині в будинку був особливий глечик, який використовувався тільки для збору водохресної води, в нього збирали сніг у день свята, а після того, як він ставав водою – відносили в льох і застосовували весь рік у разі хвороб і різних хвороб.

Водохресні традиції

Існує безліч водохресних традицій і обрядів, які склалися за довгі тисячоліття. Однією з найпопулярніших і відомих традицій є приготування святкової куті з рису або пшениці з додаванням родзинок, маку, меду, кураги і чорносливу. Всі члени сім'ї сідали за великим святковим столом, на якому були присутні кутя, узвар, вареники, млинці, здоба, страви з риби, каші, і разом чекали появи першої зірки на небосхилі. Тільки після цього можна було їсти, адже перед Хрещенням необхідно дотримуватися суворого посту.

Звичайно, головною традицією є водне хрещення. Вода освячувалася в колодязях і джерелах, а якщо не було такої можливості, то в стінах храму. Цей обряд проводиться і в наші дні. Священик опускає в спеціальну ополонку хрест. Ополонка називається «йордань», а освячена в ній вода – «великою агіасою», що означає велика святиня. Вірять у те, що ця вода є такою ж чудодійною і святою, як і вода Йордану, в яку входив Ісус.

Також стало всенародною традицією купання на Водохреща. Особливо часто біля ополонок можна зустріти людей, які страждають певними захворюваннями, які вірять в своє зцілення чудодійною водою. У дворах храмів можна побачити довгі черги з людей, які бажають освятити воду. Однак ті, хто не зумів прийти на службу, може набрати воду з будь-якого водоймища в водохресну ніч. Вважається, що у всіх джерелах в цей час вода набирає свою цілющу силу.

Прикмети на Хрещення Господнє

Народні повір'я свідчать, що прикмети, помічені на Водохреща 19 січня – найточніші. Наприклад:

- Якщо в цей день ясна погода і мороз, то влітку слід очікувати посуху, а якщо сніжна і похмура, то рясний урожай.

- Якщо під повний місяць відбудеться Богоявлення, то може статися великий розлив, а якщо чути частий гавкіт собак – до великої кількості дичини.

- У водохресний день опівдні люди дивилися в небо – якщо на ньому були сині хмари, то вірили в урожайний рік.

Дуже багато водохресних прикмет пов'язано з погодою, адже наші предки дуже залежали від сил природи. Наприклад, існувала така прикмета: якщо в день Хрещення повний місяць, то весь січень слід очікувати таку погоду, яка була наступні три дні після свята. Так, якщо небо було ясне і безхмарне, то і до кінця місяця вона буде морозною і ясною. Якщо ж йде дощ, то до кінця січня буде хмарно з дощами.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ