Як повідомляє ZIK, днями український історик, секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета прокоментував останні заяви польських можновладців, які радили Україні відмовитися від героїзації УПА.

«Останні заяви президента Польщі, та інших польських політиків і чиновників, щодо подій на Волині під час Другої світової війни, є щонайменше некоректними. Вони не можуть нам нав’язувати чи вказувати, кого ми маємо шанувати, хто є наші герої і відповідно, як ми маємо ставитися до учасників національно-визвольної боротьби за незалежність України», - заявив Шеремета.

Що стосується особистої позиції Святослава Шеремети стосовно героїзації і вшанування борців за волю України, то вона є чіткою і лаконічною.

«Моя точка зору – Українська Повстанська Армія – герої України, які боролися за незалежність держави. Крапка. Іншого трактування не може бути. Те, що нам пробують нав’язати своє бачення історії наші західні сусіди, я вважаю непартнерським і недружнім кроком з їхнього боку», – підкреслив історик.

«Президент Польщі Анджей Дуда говорить про те, що він за те, що б у наших стосунках між Польщею та Україною у першу чергу була історична правда. Я повністю підтримую таку його ініціативу. Проте, історична правда є зовсім не такою, як її хочуть показати польські політики. Я вважаю, що українські та польські експерти мають спільно працювати над тим, щоб показати справжню історичну правду. І дуже прикро, коли президент Польщі говорить неправдиві речі стосовно волинських подій, зокрема, завищує кількість польських жертв і применшує чисельність українських жертв», – акцентував Шеремета.

Голова Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій , що вважає абсолютно некоректним, з історичної точки зору, звужувати питання польсько-українського конфлікту до подій тільки 1943 р. і тільки географічно до Волині.

«Ми повинні говорити, щонайменше, про хронометраж 1942-1947 рр. І повинні говорити про територію Волині, Галичини, Холмщини, Надсяння, Лемківщини, Любачівщини. Ми повинні встановити історичну правду, провести дослідження. І я переконаний, що ці дослідження покажуть, що на превеликий жаль, польська сторона зараз маніпулює історичними фактами», – зазначив історик.

Святослав Шеремета також прокоментував заяву люблінського воєвода Пшемислава Чарнека, який нещодавно назвав поминальні українські урочистості у Сагрині на Холмщині за участі українського президента «провокацією» та погрожував прокуратурою історикові Григорієві Купріяновичу.

«Це ганебні дії. Вони ще раз показують, що цей провокаційний та ганебний закон про Інститут національної пам’яті Польщі, який стосується українського питання, має бути змінений, тому, що власне норми цього закону дозволяють таким недалеким людям, чи особам, що мають націоналістично-шовіністичне бачення й не сприймають українців і Україну, робити такі ганебні речі. Висловлюю підтримку Григорію Купріяновичу, як громадському активісту, як українцю, як історику. І підкреслюю – такі дії представників польської влади є ганебні та неприпустимі», – підсумував Святослав Шеремета.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ