Про це повідомив заступник начальника - начальник Сихівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області Ігор Лазорко під час брифінгу для представників засобів масової інформації.

Зустріч відбулась з метою обговорення роботи з надходжень до бюджетів усіх рівнів, Ігор Лазорко зазначив, що за січень – жовтень 2016 року до Зведеного бюджету зібрано податків 1046,5 млн.грн., що на 73,4 відс., або на 443,8 млн. гривень більше за минулорічний показник.

На 01.10.2016 року Сихівським відділенням Галицької ОДПІ забезпечено збір коштів до Державного бюджету в сумі 588,5 млн. гривень. Доведені прогнозні показники виконано на 149,9 відсотка. У порівнянні з відповідним періодом минулого року приріст надходжень склав 89,3 відс., або надійшло на 277,6 млн.гривень більше.

До Місцевого бюджету за січень – жовтень 2016 року надійшло 458,0 млн.грн., доведене завдання перевиконано на 18,5 відсотка. У порівнянні з відповідним періодом минулого року приріст надходжень склав 56,6 відс., або надійшло на 165,5 млн.грн. більше.

Крім того, за десять місяців 2016 року платниками податків Сихівського відділення Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області сплачено 304,9 млн.грн. єдиного внеску. Прогнозні показники перевиконано на 7,6 млн. гривень.

Також Ігор Лазорко поінформував, що громадяни можуть використовувати можливості Електронного кабінету для декларування своїх доходів.

Нові можливості оновленого Електронного кабінету платника податків дозволяють користувачам-громадянам подати в електронному вигляді декларацію про майновий стан і доходи.

«Електронний кабінет надає послуги не лише платникам податків і зборів, але й фізичним особам-громадянам. Завдяки новим функціям декларанти можуть без зайвих зусиль прозвітувати про свої отримані доходи під час деклараційної кампанії. Більше того, у своєму особистому кабінеті вони можуть отримати інформацію про суми нарахованих доходів та утриманих податків, необхідних для заповнення декларації», – розповів Іор Лазорко.

За його словами, Електронний кабінет має дві частини – відкриту та приватну. У відкритій платники можуть ознайомитися із загальнодоступною інформацією щодо оподаткування, а у приватній, після проходження ідентифікації, скористатися особистим кабінетом, в якому отримати усю необхідну інформацію про себе як платника податків.

Крім того, платники – користувачі Електронного кабінету мають можливість в он-лайн режимі отримати інформацію з 10 реєстрів, зокрема, Реєстру платників податку на додану вартість, Реєстру платників єдиного податку, Реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами тощо.

«Це реальна економія часу для платників податків, адже в кабінеті не лише буде сконцентровано усю інформацію щодо їх підприємницької діяльності, але й спрощено отримання додаткової необхідної інформації», – наголосив Ігор Лазорко.

Нагадав, скористатися Електронним кабінетом платника податків можна на веб-порталі ДФС в меню електронних сервісів. Працювати з ним можна як за допомогою персонального комп’ютера, так і за допомогою старт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет. Детальніше дізнатися про роботу Електронного кабінету можна з відео-уроку.

Також поінформував, що в бюлетені «Офіційний вісник України» від 08.11.2016 р. №86 опубліковано Наказ Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11 жовтня 2016 року за №1349/29479 (далі – Наказ №821), яким внесено зміни до форми декларації про майновий стан і доходи.

Так, відповідно до внесених Наказом №821 змін буде зменшено обсяг декларації (кількість додатків з чотирьох зменшується до двох; передбачені: Додаток Ф1 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами» та Додаток Ф2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою») та внесено зміни в порядок розрахунку податкових зобов’язань фізичних осіб-підприємців.

Наказ набуває чинності 31 грудня 2016 року. Нова форма декларації про майновий стан і доходи вводиться в дію з 1 січня 2017 року.

Ігор Лазорко через представників мас-медіа подякував усім сумлінним платникам податків Сихівського відділення Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області за сплату податків і зборів до державної скарбниці України.

 

Як уникнути помилкової сплати податку на інший бюджетний рахунок

 

У Галицькій ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області відбулася зустріч виконуючого обов’язки першого заступника начальника податкової інспекції Андрія Кобільника з платниками податків. Було розглянуто питання, яке на даний час є  чи ненайактуальнішим питанням для платників, а саме: – помилкова сплата податку на інший бюджетний рахунок.

Дуже часто трапляються непоодинокі випадки, коли платники податків сплачують суми узгоджених податкових зобов’язань на бюджетні рахунки з помилками. Причини порушення бувають різні: чи то рахунки переплутали або вказали вже не існуючі, застарілі. У такому випадку створюється ситуація, коли платник вважає, що  розрахувався з бюджетом, а тут несподівано для нього виникає проблема, пов’язана з несплатою податку з усіма наступними неприємними  наслідками.

Андрій Кобільник пояснив, що ст. 45 Бюджетного кодексу встановлено, що податки і збори вважаються сплаченими з дня зарахування коштів на єдиний казначейський рахунок державного бюджету України.

Постановою НБУ від 21 січня 2004 року №22 прописано, що відповідальність за правильність заповнення реквізитів розрахункового документа несе особа, яка оформила платіжний документ. Тобто, якщо платник податків в банківському платіжному документі на сплату податкового зобов’язання зазначив неправильні/помилкові реквізити і кошти не надійдуть до відповідного рахунку, то сума податку буде вважатися не сплаченою.

Добре, коли помилку своєчасно виявили й повторно перерахували податковий платіж на рахунок з правильними реквізитами до терміну сплати податкових зобов’язань. У такому разі штрафні санкції та пеня нараховуватися не буде. А от коли термін сплати податкових зобов’язань вже минув, то згідно статті 126 Податкового кодексу за порушення правил сплати (перерахування) податків платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу і пені.

Андрій Кобільник наголосив: «Щоб уникнути випадків помилкової сплати податків необхідно ретельно звіритися з бюджетними рахунками, на які в подальшому будуть перераховані чималі суми коштів».

Також зазначив, що це можна зробити в Центрі обслуговування платників який функціонує в приміщенні Головного управління ДФС у Львівській області. Можна, не виходячи з дому чи офісу, скористатися послугами «Електронного кабінету платника».

Крім того, на сайті Головного управління ДФС у Львівській області у розділі «Бюджетні рахунки» є можливість ознайомитися з відповідною інформацією.

Учасники подякували Андрію Кобільнику за змістовні та корисні роз’яснення.

 

Актуальні питання сплати податку на прибуток підприємств

 

У Галицькій ОДПІ відбулась зустріч в.о.першого заступника начальника  Кобільника Андрія Степановича із платниками податків. Ключовим питанням розгляду стало питання сплати податку на прибуток.

Андрій Кобільник нагадав, що відповідно до п.п.134.1.1 п.134.1 ст.134 Податкового кодексу об'єктом оподаткування податку на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ Кодексу.

До податкових різниць, які коригують фінансовий результат до оподаткування, належать різниці, що виникають по операціях з нерезидентами з придбання (продажу) товарів, робіт, послуг.

Так, відповідно до п.п.140.5.4 п.140.5 ст.140 Кодексу фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується, на суму 30 відсотків вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг (крім зазначених у п.140.2 та у п.п. 140.5.5 п. 140.5 ст. 140 Кодексу, та операцій, які визнані контрольованими відповідно до ст. 39 Кодексу) придбаних у нерезидентів (в тому числі нерезидентів – пов'язаних осіб), що зареєстровані у державах (на територіях), зазначених у п.п.39.2.1.2 п.п.39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу.

Відповідно до п.п.39.2.1.2 п.п.39.2.1 п.39.2 ст.39 Кодексу для цілей нарахування податку на прибуток підприємств контрольованими є господарські операції, що впливають на об'єкт оподаткування платника податків, однією із сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі (на території), що включена до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України.

«Отже, операція, яка проводиться із філією нерезидента, зареєстрованого у державі (на території), що включена до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України, вважається такою, що проводиться з нерезидентом і, враховуючи статус нерезидента (країна резиденції включена до переліку), фінансовий результат до оподаткування підлягає коригуванню, тобто збільшується, на суму 30 відсотків, якщо ця операція не визнана контрольованою відповідно до положень ст. 39 Кодексу (Лист ДФС від 06.10.2016 р. № 21785/6/99-99-15-02-02-15)», - підсумував Андрій Кобільник.

 

Сплачувати податки потрібно своєчасно

 

У Галицькій ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області відбулася зустріч начальника відділу погашення боргу Маріанна Войтюк з платниками податків щодо питань погашення податкової заборгованості.

Маріанна Євгенівна звернула увагу присутніх на норми Податкового кодексу, якими передбачено, що платники податків зобов’язані сплачувати належні суми податків і зборів в строки та у розмірах, встановлених Податковим кодексом та Законами з питань митної справи. Так, згідно статті 87 Податкового кодексу джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь - яке майно такого платника податків, власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані, як позика (кредит), а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Відповідно до ст.95 Податкового кодексу контролюючі органи здійснюють за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності – шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Момент виникнення податкового боргу, відповідно до норм Податкового кодексу, пов’язується виключно із закінченням строків для сплати податкового зобов’язання, визначеного платником податку самостійно або узгодженого податкового зобов’язання у випадку, коли таке податкове зобов’язання не сплачене та не оскаржене платником податку у встановлені Податковим кодексом порядку та строки.

«Податковий кодекс, - зазначила Маріанна Войтюк, - містить спеціальні правила щодо застосування певних процедур під час стягнення коштів з рахунків платників податків та продажу їх майна, що перебуває у податковій заставі».

Наприкінці зустрічі М.Войтюк наголосила, що за несплату податків кожен платник несе відповідальність, тому дуже важливо виконувати свій обов’язок вчасно. Платники подякували за змістовні роз’яснення.

ІА "Вголос": НОВИНИ