Про це стало відомо виданню «Інформаційний Акцент» від добре обізнаних джерел, що заслуговують на довіру.

Зокрема, готується звільнення Василя Грицака з посади голови СБУ. За даними джерел в АП, цілком імовірно, що новим керманичем служби стане Василь Бурба, який наразі очолює Головне управління розвідки МО України. Цікаво, що за останні півтора року він, як і інші новопризначені в ГУР співробітники СБУ, зробив карколомну кар’єру – від заступника начальника управління «К» в СБУ Бурба «доріс» до начальника Головного управління воєнної розвідки, отримав орден Богдана Хмельницького та звання генерал-майора.

Очікується, що Грицак перебереться на посаду першого заступника глави Адміністрації Президента.

Подейкують, що головним завданням нового очільника СБУ буде не пошук російських шпигунів (яких на високому рівні так і не знайшли), а розкол опозиційних владі політичних сил та забезпечення переобрання Петра Порошенка на другий президентський термін (або іншого провладного кандидата). Як не дивно, але на місце очільника ГУР Міноборони розглядають кандидатуру директора одного з департаментів, який за часів керівництва СБУ Олександра Якименка був начальником Управління зовнішніх зв’язків СБУ, тобто однією з наближених до одіозного посадовця фігур. Крім того, батьки цієї особи проживають в Криму, про що напевно добре знає ФСБ Росії.

Не менш одіозні фігури можуть обійняти посаду глави Служби зовнішньої розвідки, яка, до речі, уже рік в умовах війни перебуває без керівника.

Одночасно обговорюють ротацію міністра зовнішніх справ Клімкіна, якого планують відправити послом в Італію. Йому на заміну розглядають кандидатуру наближеного до Віктора Медведчука Руслана Демченка, який наразі є штатним радником Президента України. Цікаво, що за часів Януковича (2010-14 рр.) зазначена особа була незмінним першим заступником міністра закордонних справ України (спочатку Грищенка, а з грудня 2012 р. – Кожари).

Яку зовнішню політику та у чиїх інтересах проводило тоді МЗС України – ні для кого не секрет. Ось цитата від 19 червня 2013 року з приводу ганебних Харківських угод: «Денонсація цих угод є неможливою з правової точки зору, тут навіть нема про що говорити. Ми не можемо цього зробити в односторонньому порядку», – заявив перший заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко.

 

 

 «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ