Про це повідомляє «Сегодня».

«У будь-якому процесі настає час змін. Такий же час прийшов і в десантно-штурмові війська», – заявив командувач високомобільних десантних військ (ВДВ) ВСУ, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

У прес-службі ВДВ пояснили, що замість блакитних беретів тепер десантники одягнуть темно-бордові.

«Від блакитного берета ми у жодному разі не зрікаємось. Це символ мужності, честі і бойової молодості. Блакитний берет зберігає пам'ять полеглих десантників. Ми просто перевертаємо ще одну сторінку нашої історії», – пояснив керівник прес-служби ВДВ Валентин Шевченко.

За його словами, 21 листопада відбудеться урочисте прощання з блакитним беретом, який відтепер буде зберігатися в музеях військових частин як символ мужності і героїзму. Починаючи з 2017 року професійне свято українських десантників теж буде відзначатися 21 листопада (досі це відбувалося 2 серпня). Адже саме на 21 листопада припадає День святого Архистратига Михаїла, який вважається покровителем парашутистів. Вогняний меч Архістратига Михаїла, який ви бачите на тлі парашута і крил архангела, тепер стане основною емблемою українських десантників.

До слова, і самі війська незабаром будуть називатися інакше.

«Назва «Десантно-штурмові війська» точніше відображає сутність і принципи бойового застосування підрозділів, які увійшли до складу високомобільних десантних військ», – заявив Михайло Забродський.

За словами Валентина Шевченко, в 2014 році, до початку війни на Донбасі, в Україні всі частини ВДВ були аеромобільні.

«І лише 25-я бригада була повітряно-десантною. Аеромобільні частини мали легке озброєння. Але ми штурмували укріплені противником райони, брали міста – Слов'янськ, Краматорськ, Ямпіль, Шахтарськ, Дебальцеве, проводили рейди в тилу ворога. І багато частин перейшли в штат десантно-штурмових бригад. Додався артилерійський компонент, у нас з'явилися танки і інше важке озброєння», – пояснив Валентин Шевченко.

При цьому в прес-службі підкреслили, що ще один символ десантури – тільник – ніхто скасовувати не збирається.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ