Знову, як і в уже призабуті часи Кучми, суди виносять рішення на користь своїх «улюблених» політичних сил. Такий висновок напрошується у зв’язку з рішенням Печерського районного суду м.Києва від 18 січня 2006 року, який задовольнив позов громадянина Садикова до Центрвиборчкому та ГП «ПОРА» і своїм рішенням зобов’язав ЦВК оголосити попередження кандидатам у народні депутати від Громадянського блоку ПОРА-ПРП Андрію Юсову і Євгену Золотарьову. Причиною позову стала… листівка «ПОРА спитати: чому вони не сидять?», яка, висячи на банальному київському паркані, «порушила виборчі права громадянина Садикова та охоронювані законом його інтереси щодо участі у виборчому процесі».

Побачену громадянином Садиковим 19-20 грудня 2005 року листівку «ПОРА спитати», на якій зображені портрети Януковича, Ківалова та Кучми, Печерський районний суд визнав «фактом порушення його виборчих прав». Як пояснив сам позивач, «листівка тисне на мою волю і дискредитує в моєму уявленні чільників Партії регіонів, на ній зображених».

Суд з незрозумілих міркувань не взяв до уваги той факт, що згадану листівку виготовила і розповсюдила не партія, а громадянська організація «ПОРА».

Громадянська партія ПОРА та кандидати у народні депутати Юсов і Золотарьов подали апеляційну скаргу до Вищого адміністративного суду України.

«18 січня 2006 року Печерський районний суд м. Києва, усвідомлюючи унікальну можливість для зловживань, розглянув у судовому засіданні адміністративний позов громадянина Садикова І.В і виніс постанову, якою знівелював прагнення Українського народу побудувати в Україні правову державу» -, йдеться в меморандумі Громадянського блоку ПОРА-ПРП.

«По-перше, суд прийняв до впровадження позовну заяву особи, яка аж нітрохи не могла постраждати від дій, що нібито десь-колись були «неправомірною агітацією». Нас дивує, що аргументи Центральної виборчої комісії про неуправненість у даному випадку громадянина Садикова І.В будь-що оскаржувати, не були взяті до уваги названими вершителями правосуддя. Шкода, що суд не зміг розгледіти під удаваним прагненням захистити свої виборчі права нестримне бажання стати інструментом брутальної політичної боротьби проти Громадянського блоку ПОРА-ПРП.

По-друге, суддя з метою заплутати учасників процесу розглянув позовну заяву, залучивши до цього дійства усіх, хто мав і не мав до цього стосунок. У Громадянського блоку ПОРА-ПРП викликає обурення непрофесійність суддів Малиніна, Кузьменко, Квас невської, які не усвідомлюють неможливості участі у одному процесі кількох відповідачів в силу непередбаченості цього в законодавстві України. Таким чином, наша політична сила у світлі останніх скандалів, пов’язаних із здійсненням судочинства в Україні, наполягає на побудові ефективної, об’єктивної системи судів, до яких буде залучено висококласних спеціалістів у царині права.

Усіх порядних прихильників Громадянського блоку ПОРА-ПРП лякає прагнення суддів всановити міфічні обставини даної справи без достатніх доказів. Громадянський блок рішуче протестує проти покладення в основу рішень судів України необґрунтованих вигадок. Чого тільки вартий наданий суддям акт, складений особами на це не уповноваженими, яких, до речі, ніхто не наважився запросити на засідання як свідків. Ці події Громадянський блок ПОРА-ПРП розцінює як виразну неповагу до чинних в Україні вимог щодо рішень суддів: законності й обґрунтованості. Такий стан речей наводить на думки, що віднині докази будуть не тільки вибивати, а й вигадувати. Ми заявляємо рішучу незгоду із спробами задовольняти будь-які невиважені та нерозумні вимоги, підпертими лише фразами «десь бачили», «щось чули»,- наголошено в меморандумі Громадянського блоку ПОРА-ПРП.


Прес-служба Громадянського блоку ПОРА-ПРП



ІА "Вголос": НОВИНИ