Про це сказав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк під час круглого столу «Стратегічне планування у сфері поводження з побутовими відходами - вимога часу», повідомляє Урядовий портал

«Для того, щоб покращити ситуацію у сфері поводження з побутовими відходами, маємо, зокрема, скоротити чисельність сміттєвих полігонів, привести існуючі полігони у відповідність до стандартів та ввести жорсткий контроль», - зазначив Кругляк. 

Кругляк навів приклад Болгарії, де тисячу полігонів скоротили до сотні, і додав, що існуючі полігони у нас треба узгодити з державними будівельними нормами, встановити жорсткі критерії щодо контролю за поводженням з побутовими відходами, розробити комплекс заходів із мінімізації корупційного впливу на місцеві органи влади у процесі організації перевезення побутових відходів, створити галузь з утилізації побутових відходів тощо.

Важливим питанням залишається утилізація відпрацьованих батарейок та приладів електронного та електричного обладнання, які є невід’ємною частиною побутових відходів. У березні цього року Мінрегіон визначено бенефіціаром проекту Twinning «Впровадження системи управління відходами електронного та електричного обладнання (WEEE) Україні».

Як зазначила постійний радник проекту Еліна Велінова, вже заплановано низку заходів, які буде втілено найближчим часом. А саме здійснено розробку функціональних моделей для ВЕЕО та батарейок, проектів законодавчих актів та стратегії впровадження системи управління відходами у цій сфері.

Також заплановано створити фінансову модель для розрахунку економічно обгрунтованих тарифів за категоріями товарів, розробити рекомендації щодо системи реєстрації та звітності виробників/імпортерів та операторів з управління відходами, визначити мінімальні технічні вимоги зі збору, підготовки до повторного використання, переробки, утилізації та видалення ВЕЕО та батарейок.

Під час круглого столу було наголошено на необхідності об’єднати зусилля всіх органів влади та бізнесу у процесі розробки Національної стратегії поводження з відходами в Україні, яка має стати комунікативним майданчиком для усунення багаторічних протиріч у законодавстві.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ