Найбільше коштує підручник «Літературне читання. Польська мова для загальноосвітніх закладів з навчанням польською мовою. 3 клас» – 607 грн 47 коп. за 571 грн 46 коп придбають книжку «Українська мова для загальноосвітніх навчальних закладів польською мовою. 3 клас». У МОН закуплять по 198 екземплярів цих підручників. Найдешевшим підручником стала «Англійська мова для загальноосвітніх навчальних закладів» ціною по 10 грн 81 коп.

Загалом, у 2013 році ДНУ «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти» МОН уклало низку угод на виготовлення підручників. Загальна сума замовлень – 85,93 млн грн. Більшість замовлень отримали ТОВ «Видавництво «Генеза» на 24,81 млн грн і ТОВ «Видавничий дім «Освіта» – 28,55 млн грн.

У Міністерстві Табачника хоча і запевнили, що вартість підручників зменшили, проте особливої різниці у ціні немає. До прикладу, у 2012 році найдорожчий підручник з української мови для шкіл з навчанням польською мовою за 647 грн. Що на 40 дешевше ніж цього року. Підручник з іспанської мови для перших класів коштував 518 грн. Українська мова для шкіл з молдавською мовою – 497 грн.

Натомість у Міністерстві освіти і науки здешевлення вважають суттєвим.
«Ось для порівняння: вартість найдорожчого підручника мовами національних меншин у 2013 році становить лише 365 грн 64 коп, коли, приміром, вартість підручника з біології мовами національних меншин у 2013 році становила 870 грн 50 коп», – повідомили у прес-службі Міністерства Табачника.

У Міністерстві пояснюють таку високу ціну на малотиражні підручники тим, що у витрати на їх виготовлення входить не лише закупівля паперу, картону, плівки та поліграфічні витрати, а ще  й редакційні та видавничі (авторські гонорари, розробка оригінал-макетів, художні та редакційні витрати). Ці витрати розподіляють на загальний наклад. Чим менший наклад підручників, тим їх вартість вища.

Нагадаємо, під час перевірки ситуації із закупівлею підручників МОН в 2010-2011 роках, Рахунковою палатою було з’ясовано, що видавництва, яким замовляло підручники очолюване Табачником Міністерство, замовляли поліграфічні послуги у харківському ТОВ «Побут електротехніка» Михайла Шифріна. Після цього типографія замовляла друк в реальних типографіях, а собі залишала 60-85% грошей, виділених міністерством.

Джерело: Наші гроші
Фото: Слово Волині


 

ІА "Вголос": НОВИНИ