Як повідомляє ВВС, таджицький парламент схвалив поправки до кримінального кодексу країни, що передбачають кримінальне покарання для громадян Таджикистану за участь у військових конфліктах в інших країнах.

Ухвалені поправки, за словами депутатів, стосувалися здебільшого таджицьких громадян, які беруть участь у війнах у Сирії та Іраку на боці антиурядових сил і в рядах терористичних організацій.

«Росія для Таджикистану  особлива країна, і нас пов'язують особливі стосунки. Більшість таджицьких громадян, які проходять службу в російській армії, є громадянами Росії. Багато хто з них чимало років служить у лавах збройних сил Росії», – заявив Махмадалі Ватанен, голова комітету із законодавства та прав людини парламенту країни.

За словами депутата, прикладів участі контрактників з числа громадян Таджикистану в арміях інших країн немає. Однак, якщо таджицькі громадяни проходять офіційну військову службу в урядових арміях інших країн, їх також звільнятимуть від кримінальної відповідальності.

На початку цього року президент Росії Володимир Путін підписав указ про нові зміни проходження військової служби в російських збройних силах, який, зокрема, допускає участь іноземних контрактників у збройних конфліктах в інтересах Росії.

ІА "Вголос": НОВИНИ