Про це у коментарі Вголосу розповів секретар всеросійської громадської організації «Український конгрес Росії» Віктор Гіржов.

«Це на перший погляд здається, що у Європі українським діаспорам живеться так безхмарно. Насправді це не так: українські згромадження відчувають потужний тиск російських спецслужб. Про це розповідають наші активісти, з якими я часто зустрічаюсь, - зазначив Віктор Гіржов. - От, наприклад, першими відчули на собі російські впливи українці Португалії. Там якісь аноніми створили ресурс «Українці в Португалії». Спочатку він був нейтральним: йшлось про допомогу мігрантам, перевезення речей, переказ коштів, консультації, допомогу у виробленні документів. А згодом почалось просування політичних нюансів. І суть їх антиукраїнська. Модератори нав’язували дискусію, що португальцям нецікава наша війна й наші проблем з Росією, що вони хочуть знати більше тільки про нашу культуру, духовність. Тобто модератори тонко «розмивали» проблеми російської агресії. А згодом взялись за формування толерантного ставлення до росіян та всього російського».

Ще одна технологія Кремля і руського міра – створення, так званих, «Координаційних рад співвітчизників». Ці «координаційні ради», проекти Кремля і спецслужб, з’являються у всіх країнах, де функціонують потужні українські громади.

«І оця, так звана, «рада», ширить інформацію про те, що у Португалії нараховується 50 тисяч російськомовних. Тобто всіх українців автоматично роблять потенційними носіями «русского міра», - додав Віктор Гіржов. - В Іспанії створили таку «раду» і до роботи залучають українців. Ці «ради» влаштовують виставки «Донбас – гірка правда», виставляють українців як братовбивць, спекулюють на фото дітей. Також в Мадриді проводять на «День Побєди» марші з георгіївськими стрічками тощо. Так що спецслужби працюють».

Подібне діється в Норвегії, Німеччині, країнах Балтії, Італії. Щоправда в Італії, де працюють здебільшого українці із західних регіонів України, російські впливи не такі великі. Але вони є. Існують групи прихильників Путіна і «руского міра», які нагадують про себе ходою «безсмертного полку» чи мітингами «проти київської хунти». Але такі акції нечисельні і розраховані переважно на італійців. Центром пропаганди «руского міра» є парафії московського патріархату, куди ходять православні головно з Центральної та Східної України.

Такі речі набули гострих форм від початку війни: саме тоді Росія почала «розкладати» українську діаспору за кордоном. Робить це, щоб знівелювати її впливи та зменшити рівень допомоги.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ