Про свої враження від фотовиставки у межах проекту «Коли закінчиться війна…», у коментарі журналістам розповів кіборг, курсант Національної академії сухопутних військ Роман Гребенюк.

«Вразила фотографія дівчинки з трьома банками «згущонки». Була в мене така ситуація у 2014 році: тяжко всім було, не вистачало їжі. Ми їздили в село по воду. Подивився: діти ходили в різному взутті, худющі. Впадало в вічі, що недоїдали, зачепила їх війна, і поїхати не мали куди. Потім ми почали їм допомагати з їжею, - розповів він. - Пам'ятаю цей погляд: той самий погляд, що на фото: дитина стоїть, ще нічого не розуміє, навіть не розмовляє, усміхається, а біль в очах вже передається. Вона нічого не їла, крім картоплі та консерв, яку ми привозили. Тому дуже зачепила ця фотографія. Це було у Новомихайлівці Донецької області».

За його словами, такі виставки показують біль тих людей, що залишились на Сході. «Пам’ятаю, у Пісках була бабця, яка кожного ранку ходила під обстрілами, падала, приходила до нас за продуктами. Про такі випадки ніхто не знає, а ці фото їх демонструють», - додав Роман Гребенюк.  

Також кіборг Роман, що походить з Луганської області та нагороджений державними нагородами,  поділився спогадами про службу. «Воював з 2014 року у 74-й окремому розвідувальному батальйоні. Був в Донецькому аеропорту. Навіть після того, як приїхав минулого року з АТО, не зміг зняти форму. Знімаєш форму – якимось сірим себе відчуваєш, безкорисним. Навіть, коли на прогулянку у місто виходив, все одно одягав камуфляж. Я вважаю, що буду його носити все життя. З гордістю носити», - зазначив військовослужбовець.  

Також він підкреслив, що зараз наші збройні сили вже не ті: нарощують військову міць. Вже не так, як у 2014 році: хто що вдягнув, в тому і побіг.

«Тоді, у 2014 році ніким і нічим було воювати. Тоді був азарт, але не було навичок. До цього не служив. Прийшов, мене посадили в автобус, привезли в частину. Ми там бродили, і тут нам кажуть: «Тримайте автомати». Навіть не знав, як його розбирати. Через два тижні відправили в АТО. Те, що ми там повиживали, з нашими навиками, - це наші ангели ходили в бронежилетах, – додав Роман Гребенюк. - Тепер, коли навчаюсь в академії, розумію, чому я вчусь, розумію, чого там не вистачало. Тоді казав: «Та, дайте мені шаблю, я піду зараз рубати». Не все так просто».

Нагадаємо, у п’ятницю, 18 серпня, у Львові, у Гарнізонному храмі св. апостолів Петра і Павла, презентували фотовиставку проекту «Коли закінчиться війна…».

ІА "Вголос": НОВИНИ