Командир афганських талібів заявив, що провів вісім років у в'язниці Гуантанамо, виступаючи з тріумфальною промовою всередині президентського палацу в Кабулі, коли бойовики оголосили Ісламська держава Афганістан після того, як президент країни втік з країни разом із тисячами співвітчизників.

Про це інформує британська Daily Mail.

Бійці Талібану увійшли в древній палац у неділю і зажадали «мирної передачі влади», коли столиця занурилася в хаос, а американські вертольоти евакуювали дипломатів з посольства в сценах, які схожі на падіння Сайгона в 1975 році у В'єтнамі.

В аеропорту Кабула, де збираються тисячі зневірених афганців, які намагаються втекти з країни, стався хаос. Бійки та тисняви ​​між пасажирами спалахнули до того, як комерційні рейси були зупинені, і тільки військові літаки покинули термінали, які тепер охороняються військами США.

Новинний канал Al-Jazeera транслював в прямому ефірі прес-конференцію зсередини палацу, на якій була показана група бойовиків Талібану, що сидять за столом президента. Там боєць заявив, що він колишній в'язень контрольованого США центру утримання під вартою Гуантанамо на Кубі.

Мова про тюрму, засновану Джорджем Бушем в 2002 році. Там без суду і слідства утримуються підозрювані в тероризмі. 

Таліби на вулиці нічного Кабула.

Представник політичного офісу талібів сказав у неділю телеканалу Al-Jazeera TV, що війна в Афганістані закінчена і що тип правління і форма режиму скоро стануть зрозумілими.

«Ми запевняємо всіх, що забезпечимо безпеку громадян і дипломатичних представництв. Ми готові до діалогу з усіма афганськими діячами і гарантуємо їм необхідний захист», - заявив катарському телеканалу прес-секретар Мохаммад Наїм.

Він сказав, що група не думає, що іноземні сили знову повторять «свій невдалий досвід в Афганістані», додавши: «Ми діємо відповідально на кожному етапі і стежимо за миром з усіма ... Ми готові вирішувати проблеми міжнародного співтовариства через діалог».

Представник Талібану Сухайл Шахін поклявся, що не буде «помсти» тим, хто працював з попереднім афганським урядом, але відмовився гарантувати, що афганцям буде дозволено покидати країну. «Наша політика така, що ніхто не повинен залишати країну», - сказав він Бі-бі-сі. «Нам потрібно, щоб всі афганці залишилися».

Президент Афганістану пояснив, чому він покинув країну

Підтримуваний США президент Афганістану Ашраф Гані втік з країни в Таджикистан, фактично поступившись владою талібам і поклавши край 20-річній західній окупації Афганістану, в той час як тисячі афганців кинулися до кордону з Пакистаном, намагаючись уникнути ісламістського правління. 

Гані сказав в своєму повідомленні в Facebook, що він втік з Афганістану, щоб «запобігти кровопролиттю», заявивши, що «незліченні патріоти будуть замучені, а місто Кабул буде зруйнований», якщо він залишиться. Він не повідомив подробиць про своє нинішнє місце знаходження.

Тисячі людей покинули столицю після захоплення талібами президентського палацу в Кабулі.

Іноземцям в Кабулі було наказано або виїхати, або зареєструвати свою присутність у адміністрації талібів, в той час як літаки RAF були підняті для евакуації 6000 британських дипломатів, громадян і афганських перекладачів, а британський посол був переведений в безпечне місце. 

Посли США і Франції вже евакуйовані, оскільки США поспішають врятувати більше 10 000 своїх громадян.

Військові підрозділи західних союзників покидають Афганістан.

Однак посланець Кремля заявив, що планів щодо евакуації російського посольства в Кабулі немає, оскільки Китай, Росія, Пакистан і Туреччина, схоже, мають намір офіційно визнати правління сунітського екстремістського угруповання, створеного після радянського вторгнення в Афганістан.

Сполучені Штати в неділю очолили більше ніж 65 країн, які закликали Талібан дозволити афганцям покинути країну, попередивши про відповідальність за будь-які порушення.

«Ті, хто наділені владою по всьому Афганістану, несуть відповідальність - і підзвітні - за захист людського життя», - йдеться в спільній заяві.

ІА "Вголос": НОВИНИ