На своїй сторінці у Facebook Уляна Супрун опублікувала 5 порад, які допоможуть поліпшити роботу мозку.

Вона посилалась на документально підтверджені дослідження та розповіла, що для нормальної роботи мозку необхідно активний рух, правильне харчування, повне виключення алкоголю, здоровий сон і регулярне спілкування з людьми.

«Лікарі зазвичай радять активний спосіб життя і нормальні фізичні навантаження людям будь-якого віку. Літнім людям вони особливо важливі, адже можуть сповільнити зниження розумових функцій і розвиток деменції. Дослідження показали, регулярні тренування сприяють поліпшенню когнітивних функцій людей, у яких були порушення пам'яті (https: //goo.gl/Q9fW5T). Коли люди ходять, бігають або танцюють, в мозку виділяється фактор росту, який сприяє виживанню нейронів і встановлення між ними зв'язків. Це підтримує пам'ять і дозволяє вчитися новому», – пише Супрун.

Також необхідно їсти фрукти, овочі, продукти з цільного зерна, макаронні вироби, бобові, горіхи і насіння, а також рослинні масла, рибу (оселедець, скумбрія), птицю та молочні продукти. Кількість червоного м'яса вона радить обмежити.

«Такий раціон підтримує серцево-судинну систему, а крім того – знижує ризик деяких видів раку і когнітивних розладів, і уповільнює прогрес деменції», – пише вона.

Також в одному з досліджень, опублікованих в журналі Американської медичної асоціації (https://goo.gl/1SjWW4) говориться про шкоду алкоголю для мозку.

«Люди, що зовсім не споживають алкоголь, мають на 22% менші шанси розвинути хворобу Альцгеймеру, ніж ті, хто регулярно споживає надмірну кількість спиртного. Такі результати опублікували в журналі Американської медичної асоціації (JAMA)», – говорить Супрун.

Щодо здорового сну, Супрун, спираючись на дослідження (https://goo.gl/JepJrb) розповіла, що недосип впливає на оцінку ментальних функцій і ефективність запам'ятовування.

«Люди, які регулярно недосипають, тобто сплять менше рекомендованих 7-8 годин вночі, мають більш низькі показники при проходженні тестів на оцінку ментальних функцій. Нашому організму потрібна певна кількість годин регулярного сну, наприклад, для повноти та ефективності запам'ятовування. Уві сні з'являються нові нейронні зв'язки і зміцнюється нейронна мережа, а це потрібно для формування пам'яті», – говорить Супрун.

Також в. о. міністра нагадує про спілкування з іншими людьми.

«Постійне спілкування це активна розумова діяльність, зокрема концентрація уваги і стимуляція пам'яті, а це покращує когнітивні функції. Спілкування з різними людьми допомагає зміцнити нейронні мережі уповільнює їх ослаблення в процесі старіння. Також, це посилює так званий когнітивний резерв мозку (наші можливості), і тим самим і перешкоджає деменції», – підсумувала в. о. міністра охорони здоров'я України.

ІА "Вголос": НОВИНИ