Колишній міністр економіки України Володимир Лановий розповів, чи є передумови для падіння цін на газ та електроенергію в Україні.

Про це він розказав у коментарі для ІА «Вголос».

«Тарифи, у тому числі й на електроенергію, є штучно встановленими. Їх затвердили абсолютно безпідставно, посилаючись на якісь зовнішні індикатори. Можна шукати причини, де завгодно, навіть послатись на якусь полярну станцію, яка видобуває ресурси в Антарктиді, але так не робиться», - пояснив Володимир лановий.

«Ринки – це місце зустрічі покупців та продавців. Покупець має приймати ту ціну, яку пропонує продавець. У наших умовах це означає, що виробники електроенергії та постачальники газу повинні просити ціну за свої послуги, яку прийме споживач, у тому числі виробнича і побутова сфери. Якщо споживачі не погоджуються на такі умови, то в нормальних країнах тарифи не підвищуються, а держава шукає інші методи врегулювання потреби виробника у додаткових коштах», - додав ексміністр.

«Інший варіант – це оптимальне підвищення тарифів на 2-5%. У нашому ж випадку ніхто не запитує споживачів. Ми маємо диктат монополістів і зловживання виробника та постачальника на цьому ринку. До речі, антимонопольний закон в Україні забороняє такі дії, але він, як ми бачимо, не працює», - резюмував він.

Читайте більше інформації у статті:«Газові» протести: чи подешевшає блакитне паливо?

ІА "Вголос": НОВИНИ