Визначити різницю між лівим та правим може здатися настільки ж природним, як знання зверху вниз. Але це не так просто для значної частини населення.

Лорен Вінзер, художниця татуювань у Сіднеї, Австралія, нещодавно опублікувала фотографію клієнта, який просив, щоб на її руках постійно були написані літери «L» та «R», щоб допомогти їй орієнтуватися у світі. І таких клієнтів у неї сотні.

Про це розповідає Today.

«Татуювання не тільки милі, але вони також можуть бути надзвичайно функціональними!!!» –переконана вона.

Згідно з дослідженням, опублікованим восени минулого року в щоквартальному журналі Experimental Psychology, майже 15% загального населення заявляють, що мають проблеми з ідентифікацією ліворуч праворуч.

Попередні дослідження показали, що їх число досягає чверті студентів коледжів і третини дорослих. Одне з ранніх досліджень дійшло висновку, що плутанина праворуч-ліворуч «часто трапляється у дорослих, навіть із вищим інтелектом». Жінки, схоже, більш сприйнятливі до цього, ніж чоловіки.

Плутанина праворуч-ліворуч може мати руйнівні наслідки, якщо постраждалим є лікар, який може переплутати, яку легеню, нирку, око, кінцівку або бік пацієнта оперувати.

За оцінками, неправильна операція на місці – операція на неправильному органі – відбувається 40 разів на тиждень у лікарнях та клініках США.

Деякі з них пов’язані з неправильним сприйняттям – коли хірург або персонал плутає ліву та праву, або передню та задню частини пацієнта, незважаючи на правильну інформацію, розповів Джон Кларк, заслужений професор кафедри хірургії в Дрекселі Університет у Філадельфії, який вивчає лікарські помилки.

При плутанині праворуч і ліворуч люди «не можуть відразу відрізнити праворуч від лівого, не думаючи про це спочатку», – заявив Кларк. Це означає, що якщо він скаже групі людей: «Підніміть праву руку», частина з них може підняти ліву руку або їм доведеться кілька хвилин думати над цим.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

 

ІА "Вголос": НОВИНИ