Про це в ефірі одного з українських телеканалів заявив Тимур Баротов, капітан ІІ рангу запасу ВМС України, коментуючи діяльність Ігоря Тенюха на посаді очільника Міноборони на початку анексії Кримського півострова.

«Ігор Тенюх намагався зробити все можливе, аби чинити опір в Криму і не дати захопити військові частини, – зазначив Баротов. – Разом з тим, він був Міністром оборони, отже не міг давати прямих наказів військовим частинам. Такі речі проходять через Генеральний штаб. Прямі накази віддає або Начальник Генерального штабу, або Верховний головнокомандувач, тобто Президент (тоді в.о. Президента України був Олександр Турчинов)».

Також, за словами Баротова, після розвалу СРСР українська армія зазнала змін, а Міністерство оборони перетворилося у «господарську структуру»:

«Колись, за радянських часів, Міністр оборони віддавав прямі накази. Потім Міністерство оборони стало скоріше центром логістики, такою-собі господарською структурою, яка займається фінансовими питаннями, стратегічним плануванням і документами. Але не прямою віддачею наказів у бойові частини, чим тепер займається Генеральний штаб».

Відповідаючи на запитання про те, чому Тенюх не дав військовим командирам прямого наказу стріляти в Криму, Тимур Баротов зазначив:

«Про це в Тенюха запитували іще в березні 2014 року. Тоді він відповів, нехай командири читають статути Збройних сил України, адже там все написано. Тенюх не міг давати прямі накази, але таким чином дав вказівку».

«Тоді накази були різні, – додає Баротов, – але треба розуміти, що кожен наказ проходить певний ланцюжок, зокрема і в командуванні ВМС України. Тоді командувач ВМС кілька разів помінявся. З боку командування відбувалося блокування наказів, які надходили зверху, або йшли взагалі протилежні накази. До прикладу, тоді був наказ про вихід українських кораблів в море (з бухти Севастополя до Одеси), і був наказ про заборону цього виходу. Тому командири мали приймати особисте рішення».

«Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ