Він повертається. Гроза «бариг», «великий реформатор» і «політичний таран» знову береться правити бал у владних коридорах української політики. Більше того, має нову-стару місію - врятувати Україну від економічного краху.

Колишнього керівника Одеської області, грузино-українського політика Міхеіла Саакашвілі з великою вірогідністю можуть призначити віцепрем’єром із питань реформ. Він вже згоден і наголошує: хоче передусім перемогти корупцію, як це він зробив у Грузії. А поінформовані аналітики прогнозують: скоро стане прем’єром.

Що це все мало б означати та які матиме наслідки? Про це «Вголос» запитав у політтехнологів Андрія Золотарьова, Ярослава Макітри та політолога Кирила Сазонова.

Що означає «друге пришестя» Саакашвілі у цю владу? Чому саме зараз його долучають до провладної команди? 

Ярослав Макітра:

Прихід Саакашвілі зараз у владу - не сенсація, бо Міхеіл давно у команді Зеленського, ще з етапу передвиборчої кампанії. Його хотіли долучити до владної команди і раніше: і в Генеральну прокуратуру, і в інші органи, але тоді не вдалося. А зараз, очевидно, є можливість його кандидатуру проштовхнути, хоча він має багато ворогів і серед «слуг народу». При цьому Міхеіл протягом останніх півроку орієнтувався на Одесу і розглядав варіант балотуватися в мери цього міста на місцевих виборах від «Слуги народу», бо озвучував у команді Зеленського час від часу відповідні меседжі.

Кирило Сазонов:

Саакашвілі збирається бути прем’єром в українському Уряді вже не вперше. Зараз же його появу у команді Президента можна пояснити складною ситуацією, в якій опинився Президент: економіка почала падати ще до початку карантину, виникли провали і дефіцит бюджету. Уряд Гончарука себе не виправдав, і навіть попри те, що Президент повісив всіх собак на прем’єра, звільнив його і взяв на його місце Шмигаля, різкого покращення не відбулося.  Тому взяти в уряд Саакашвілі, людину з відомим прізвищем – це швидше за все жест відчаю.

Зеленський при цьому хоче трохи зіграти роль Кучми, тобто Саакашвілі додати в українську політику як ще один центр впливу. Думаю, Міхеіл буде врівноважувати прем’єр-міністра, олігарха Коломойського, і, можливо, Авакова, а також боротиметься з Тимошенко. І всі вони бігатимуть до Зеленського, як до судді.  Але тут для Президента є ризик: оскільки всі ці гравці більш досвідчені і жорсткіші, ніж сам  Зеленський, то його вони просто з’їдять.

Андрій Золотарьов:

Саакашвілі у подальшому може і Шмигаля з посади прем’єра посунути, але поки Міхеіл іде з іншими завданнями у владу. Зараз він з’явився тому, що Зеленському вкрай необхідно підкреслювати, що він і надалі реформуватиме країну. І важливий момент для позиціонування цього – це привернення Саакашвілі, яке спричинене власною ініціативою Зеленського.

Хоча дехто і вважає, що Міхо реформував Грузію, проте більшість роботи зробив таки Бендукідзе, а Саакашвілі виявився вдалим руйнівником старої системи. Саме ця місія руйнівника і спрацювала у цьому випадку. Адже найкраще він діє саме у конфліктних ситуаціях, я б сказав, що він володіє політичною міфологією.

Саакашвілі також з’явився як противага Авакову – адже їхня південна кров сокиру війни  сховати не дозволить
Другий момент: останнім часом досить активізувався Аваков. Він заходить на території і теми, які його, як міністра внутрішніх справ, не стосуються. І це команду Зеленського бентежить. Тому, я вважаю, що Саакашвілі також з’явився як противага Авакову – адже їхня південна кров сокиру війни  сховати не дозволить.

Третя місія Саакашвілі: ми бачимо зараз досить непрості відносини зі США та МВФ, тому думаю, він також має налагодити додатковий канал співпраці з нашими партнерами і кредиторами та західними колами. Бо до Зеленського наші партнери все-таки краще ставляться, ніж до Порошенка, адже на Заході дуже не люблять людей, які обманюють та не виконують обіцянки.

Якщо Міхеіл таки стане прем’єр-міністром, чого очікувати? 

Кирило Сазонов:

Якщо Саакашвілі стане прем’єром, можна викреслювати з пам’яті  Зеленського та Єрмака
Якщо Саакашвілі стане прем’єр-міністром з реальними повноваженнями і з правами кадрової політики, то ми зможемо першочергово викреслювати з пам’яті такі прізвища як Зеленський та Єрмак, адже вони вже не матимуть жодного значення. Він їх затьмить і посуне на другорядні ролі -  і українці просто забудуть, хто це. Тому, якщо Саакашвілі таки щось вдасться, він буде героєм, а Зеленський – невдахою. Якщо у нього нічого не вийде, то він на всіх майданчиках буде доводити, що хотів щось змінити і йому майже вдалося, але Президент і його оточення йому цього не дозволили. Бо ми вже цей сценарій бачили при Порошенкові, і зараз я не бачу причин, чому має відбутися по-іншому.

На скільки глибокі зміни у владі спричинить його прихід?

Ярослав Макітра:

Такій масштабній особистості як Саакашвілі, звичайно, тісно буде у кріслі віце-прем’єра з питань реформ, тим більше сама посада і є де факто аналогом посаді прем’єра. Тому перший конфлікт виникне, на мою думку, саме через крісло очільника уряду. Далі, імовірно, розпочнеться конфлікт із Офісом Президента, де по-суті Єрмак вибудовує паралельний Уряд. Очільник МВС Аваков теж на черзі. (Нагадаємо, 16 грудня 2015 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков гучно посварився з тодішнім одеським губернатором Міхеілом Саакашвілі на засіданні Національної ради реформ, - ред.)

Тому Саакашвілі швидше за все готують (і він на це погоджується) на роль своєрідного «тарана» проти невигідних Зеленському певних політичних фігур. Адже історія з тим же Шмигалем неоднозначна – він може на певному етапі почати грати у свою гру. Також проти Авакова, який має зараз колосальний вплив та інших. А Зеленський особисто довіряє Саакашвілі і впевнений, що не вийде так, як при Порошенкові.

Також Саакашвілі – хороша вітрина для демонстрації якогось руху. Хоча йому завжди тісно у тих межах, у які його намагаються загнати – тому конфлікти у владі неминучі: і не тільки змодеровані штучно для Зеленського, а і інші, природні.

Кирило Сазонов:

Конфлікт між Саакашвілі і серйозними людьми в оточенні Зеленського справді неминучий. Міхеіл займеться тим, що швидше за все, всіх буде  викривати і називати корумпованими.

Андрій Золотарьов:

Прихід Саакашвілі на Грушевського підвищить рівень конфліктності в Уряді, адже він дуже темпераментна людина, тому конфліктів буде багато. Певне повернення іноземців в українську владу буде. Найперше може повернутися Сакварелідзе (Давід Сакварелідзе - заступник генерального прокурора України (з 16 лютого 2015 до 29 березня 2016) та за сумісництвом прокурор Одеської області (з 16 вересня 2015 до 29 березня 2016). До цього був першим заступником головного прокурора Грузії (2008—2012), - ред). А загалом саме це призначення Саакашвілі може стати бомбою сповільненої дії у всій системі влади.

Чи справді Міхеіл реформуватиме країну?

Кирило Сазонов:

Посада віце-прем’єра із питань реформ – доволі скромна, адже у кожному міністерстві реформи пропонує міністр, за які голосує Парламент. А віце-прем’єр – це швидше куратор відповідних напрямків - тому ця посада більше  формальна та політична. А Саакашвілі більше політичний таран, фронтмен, - в цьому він потужний.

Зеленський натомість зовсім не враховує печального досвіду Порошенка, який сам привів Саакашвілі в Україну для боротьби з політичними опонентами, а потім не виправдав надій Міхеіла і в результаті сам  дуже сильно постраждав. Зеленського швидше за все очікує така ж доля. І вже ближче до місцевих виборів ми можемо дізнатися від Саакашвілі, що «Зеленський – барига, Єрмак – голова мафії і торгує посадами» і багато чого іншого.

Андрій Золотарьов:

Зараз незрозуміло, в якому стані опиниться українська економіка. Якщо ситуація ще буде керованою – то це найкращий час для реформування. Якщо ж ситуація загостриться, то буде вже не до реформ, треба буде рятувати економіку, аби вона просто не рухнула. Саме тому наступні  місяць-півтора все залежатиме від стану процесів в економіці. Може бути, що Саакашвілі захоче на посаду прем’єра, аби зайнятися реформами. Проте може так статися, що крісло прем'єра через місяць-півтора може перетворитися на електричний стілець, а на нього Саакашвілі сісти не погодиться.

Загалом політично ця вся ситуація виглядає як досить яскравий і потужний крок. Але ми дуже добре знаємо, що Саакашвілі – це термінатор, тому бажано, аби цей крок не виявився бомбою сповільненої дії, яка закладена зараз під залишки системи влади у країні.

Ярослав Макітра:

Саакашвілі вже продемонстрував в українській політиці свій принцип: «Бачу ціль – не бачу перешкод». Тому будь-яка посада і люди зараз є і будуть для нього джерелом та способом йти далі. Відтак я думаю, що якщо Саакашвілі і здійснюватиме реформи, то використовуватиме їх максимально для впливу на політичну палітру країни.

А як щодо помсти Міхо його політичним ворогам?

Кирило Сазонов:

Порошенка в Уряді немає і боротися з ним з поста віце-прем’єра безглуздо. Якщо говорити про людей Порошенка, які є у владі зараз… То Саакашвілі також людина Порошенка. Але Саакашвілі більше думає про свою політичну кар’єру. Свого часу він хотів повернутися тріумфально у Грузію – не вийшло, - а сидіти тихо у Голландії йому не цікаво, тому він і намагається реалізуватися в Україні. Тим більше, що у нього є корисні зв’язки із західними структурами, та й всі так звані «соросята» його активно підтримують з розрахунком на подальшу вигоду.

Андрій Золотарьов:

Саакашвілі діятиме за принципом «владу не дають, а беруть»
Саакашвілі діятиме за принципом «владу не дають, а беруть» і певний час набиратиме повноваження. Тому найближчим часом далі якихось словесних нападів на особистих ворогів не дійде. Та й Порошенко, виглядає на те, що досить непогано захищений з боку наших зовнішніх партнерів, які не радили Зеленському його переслідувати. Також, думаю, є певні домовленості між теперішнім і колишнім очільниками держави – голосування за ринок землі цьому підтвердження.

Ярослав Макітра:

Не виключено, що Саакашвілі може відіграти свою роль і у протистоянні з тим же Порошенком. Порахунки з експрезидентом цілком реальні. Якщо Міхеіл опиниться на посаді віцепрем’єра, може ініціювати перегляд всіх реформ та законодавчих дій попередників, знайти там багато «цікавої» інформації, правильно її «запакувати» і передавати у правоохоронні органи, чи й озвучувати це все назагал. Та й у команди Зеленського, окрім самого Президента та ще кількох людей, немає яскравих спікерів, які б все доступно та красиво доносили до суспільства. А Саакашвілі саме такий.

Треба розуміти, що Саакашвілі зараз привели до влади, аби він створював загрозу політичним опонентам Зеленського, але чи в кінцевому підсумку він не стане такою загрозою для самого Президента - питання відкрите.

Марія Волошин, ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ