Компанія Tesla домовилася з владою Шанхаю про будівництво там заводу з виробництва електромобілів, – повідомляє газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела, – передає УНІАН.

Влада дозволить Tesla побудувати завод в зоні вільної торгівлі, він буде повністю належати компанії. Зараз  опрацьовуються терміни та інші деталі, як уточнили співрозмовники видання.

Запуск заводу у зоні вільної торгівлі Шанхаю значно знизить витрати виробництва електромобілів, проте, швидше за все, продукція заводу буде обкладатися 25-відсотковим податком на імпорт, зазначає газета. Представники Tesla не коментували детально цю інформацію, зазначивши, що до кінця року компанія планує «чітко визначити» плани виробництва в Китаї.

Також запуск виробництва в Китаї дозволить Tesla вийти на найбільший ринок електромобілів, зростання якого триває. У 2016 році в Китаї було продано 351 тисяча електромобілів, влада країни має намір довести це число до 7 млн до 2025 року. Раніше Пекін вже зобов'язав усіх працюючих у країні автовиробників почати до 2019 року виробництво електромобілів. Крім того, за заявами офіційних осіб влади опрацьовують план заборони бензинових двигунів.

Tesla стала першою компанією, що може скористатися пропозицією, яку раніше Китай розробив для автовиробників. Досі іноземні концерни будували автозаводи в Китаї на умовах спільного підприємства з місцевими виробниками. Це дозволяло їм уникати сплати 25% імпортного мита. Тепер же влада дозволила будувати в зонах вільної торгівлі заводи з виробництва електромобілів без залучення для цього місцевих партнерів.

Перша така зона відкрилася в Шанхаї в 2013 році, пізніше в країні з'явилися ще десять таких зон. Однак виготовлені в таких зонах машини під час продажу на решті території країни будуть вважатися імпортними та обкладатися митом. Як розповіли експерти видання, малоймовірно, що китайська влада зробить виняток для Tesla в цьому питанні.

За інформацією компанії, в 2015 році продажі Tesla в Китаї становили $319 млн, а наступного року компанія продала вже 11 тисяч машин на $1 млрд, що становило 15% від загального доходу Tesla. У 2017 року статки засновника і генерального директора Tesla Ілона Маска, за оцінкою Forbes, перевищили $20 млрд.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ