Дональд Трамп «культивувався» як російський актив протягом 40 років і виявився настільки готовим проголошувати антизахідну пропаганду, що в Москві з цього приводу влаштовували урочистості.

У КДБ обіграли ситуацію з Трампом так, ніби його особистість справила на них величезне враження. Про це розповів Юрій Швець, російський шпигун, який став ключовим джерелом інформації для нової книги журналіста Крейга Унгера.

Про це йдеться в публікації The Guardian.

Дональда Трампа «опрацьовували як актив» Росії більше 40 років, повідомив Швець, який був спрямований до Вашингтона Радянським Союзом в 1980-х роках.

67-річний Швець – ключове джерело для американської книги «Компромат», нової роботи журналіста Крейга Унгера, попередні роботи якого включають «Будинок Трампа» і «Будинок Путіна».

«Це приклад, коли людей наймали ще студентами, а потім вони займали важливі посади; щось подібне відбувалося з Трампом », – розказав Швець по телефону.

Швець, майор КДБ, в 1980-ті працював кореспондентом російського інформаційного агентства ТАСС у Вашингтоні. У 1993 році він переїхав до США на постійне проживання і отримав американське громадянство. Він працює слідчим з корпоративної безпеки і був партнером Олександра Литвиненка, убитого в Лондоні в 2006 році.

У 1987 році Трамп і Івана вперше відвідали Москву і Санкт-Петербург. Швець сказав, що Трампа «годували» тезами для розмов в КДБ і йому лестили оперативники КДБ, які висловили ідею, що він повинен піти у політику.

«Для КДБ це була атака чарівністю. Вони зібрали багато інформації про його особистість, тому знали, що він за людина. Було відчуття, що він був надзвичайно вразливий інтелектуально і психологічно, і схильний до лестощів, – згадував екс-майор. – Це те, що вони використовували. Вони грали в гру так, як ніби були надзвичайно вражені його особистістю, як ніби вірили, що це той хлопець, який одного разу повинен стати президентом Сполучених Штатів: такі люди, як він, можуть змінити світ. Так що це було великим досягненням для активних дій КДБ в той час».

Незабаром після повернення в США Трамп почав вивчати можливість висунення своєї кандидатури від республіканців на пост президента і навіть провів передвиборчий мітинг в Портсмуті, штат Нью-Гемпшир. Він викупив смуги для своєї політичної реклами в New York Times, Washington Post і Boston Globe. У рекламі висловлювалися досить нестандартні думки про Америку, охоплену холодною війною за Рональда Рейгана, з обвинуваченням союзної Японії в експлуатації США і скептицизмом із приводу участі США в НАТО. Він вибрав форму відкритого листа американському народу в дусі «чому Америка повинна перестати платити за захист країн, які можуть дозволити собі захистити себе».

Це викликало здивування і радість в Росії. Згодом Швець, отримав телеграму, в якій йшлося про успішну «активну міру», що проводиться новим агентом КДБ.

«Це було безпрецедентно. Я досить добре знайомий з активними заходами КДБ з початку 70-х і 80-х років, а потім з активними заходами Росії, і я не чув нічого подібного, поки Трамп не став президентом цієї країни. Важко було повірити, що хтось опублікує його під його ім'ям і що він справить враження на справжніх серйозних людей на Заході, але це сталося, і, нарешті, цей хлопець став президентом», – сказав Швець.

Перемога Трампа на виборах в 2016 році знову віталася в Москві. Спецпрокурор Роберт Мюллер не встановив змови між учасниками кампанії Трампа і росіянами. Але «Московський проект», ініціатива Фонду дій за американський прогрес, виявив, що у команди кампанії Трампа і перехідного періоду було щонайменше 272 відомих контакти і щонайменше 38 відомих зустрічей, зв'язаних із російськими оперативниками.

У той час, коли це почалося, приблизно в 1980 році, росіяни намагалися вербувати, як божевільні, переслідуючи десятки і десятки людей».

«Трамп був ідеальною мішенню у багатьох відношеннях: його марнославство і нарцисизм зробили його природною мішенню для вербування. Його «обробляли» 40 років, аж до обрання », – додав він.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ