Про це пише Шон Вокер у статті «Російський міст в Крим близький до завершення», опублікованій на сайті газети The Guardian, передає ТСН.

Російські інженери завершили ключову фазу будівництва моста, який з'єднає аннексований Кримський півострів з материковою Росією.

Величезна 6000-тонна залізнична арка була встановлена на висоті 35 метрів над рівнем моря в операції за участю сотень робітників.

Міст, який буде протяжністю 12 миль (19,3 км) в довжину, повинен бути відкритий для дорожнього руху в наступному році, а для залізничних перевезень – у 2019. Це основна частина плану Кремля щодо інтеграції Криму, анексованого у березні 2014 року під час військової бліц-операції. Міжнародна спільнота все ще вважає півострів частиною України, а кримські чиновники і компанії перебувають під впливом західних санкцій, введених після анексії.

Крим пов'язаний з Україною вузьким перешийком, але відокремлений від Росії Керченською протокою. Зараз дістатися до Криму з материковою Росіэю можна лише літаком або через протоку на поромі, який часто скасовується через погану погоду.

Для Росії міст – це практична необхідність, щоб забезпечити інфраструктурний зв'язок з прилеглим півостровом, і символічний крок, покликаний показати, що Москва не збирається відмовлятися від контролю над Кримом найближчим часом. Російські офіційні особи сподіваються, що міст залучить російських туристів в Крим, а кримські вина і продукти буде легше транспортувати в Росію на продаж.

Залізнична арка утворює ділянку довжиною понад 200 метрів, і вона досить висока, щоб під нею могли проходити судна. Аналогічна арка для секції дорожнього руху буде встановлена в наступному місяці. Міст був названий найбільш складною будівельною операцією в історії Росії. Це буде найдовший міст у країні, і, за прогнозами, він коштуватиме близько 3 мільярдів фунтів стерлінгів.

План його будівництва почали розробляти незабаром після анексії, і він став ще більш важливим після серії блокад з української сторони. Межа між Кримом і рештою України сильно воєнізована, для неї характерні тривалі затримки. Півострів залишався без електрики протягом кількох тижнів поспіль в кінці 2015 року після того, як українські блокадники підірвали електричні лінії.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ