Про це передає The New York Times з посиланням на високопоставлених чиновників адміністрації президента Дональда Трампа.

За даними NYT, на пост глави ЦРУ замість Помпео розглядають ключового союзника Трампа республіканця Тома Коттона. Чиновники стверджують, що президент США в цілому готовий до кадрових змін у Держдепі.

Відповідно до плану, розробленого головою штабу Білого дому Джоном Келлі, зміна керівництва Держдепу відбуватиметься наприкінці 2017, або на початку 2018 року. На даний момент невідомо, чи погодився Тіллерсон на відставку до цього часу. У той же час він може розцінити публічне розкриття планів Білого дому як сигнал, щоб піти. 

NYT стверджує, що звільнення Тіллерсона стане логічним завершенням ізоляції, в якій останнім часом опинився колишній виконавчий директор Exxon Mobil. Зокрема, Трамп і Тіллерсон не можуть досягти згоди щодо декількох ключових питань, включаючи ядерну угоду з Іраном, конфронтацію з Північною Кореєю і зіткнень між арабськими союзниками.

Зазначимо, відставка Тіллерсона очікувалася протягом декількох місяців, але джерела заявляли, що він має намір допрацювати цей рік, щоб зберегти обличчя. Тим не менш, відставка в кінці року зробить його термін на посаді держсекретаря найкоротшим за 120 років. 

ІА "Вголос": НОВИНИ