[media=149355,149356,149357] 

Сьогодні, 21 вересня, у Томашів Любельському (Tomaszów Lubelski, Польща) відбувається навчальний візит українських представників органів самоврядування, журналістів та громадських діячів у рамках  програми «Томашів Любельський – успіх польської адміністративної реформи», передає кореспондент «Вголосу». Цей проект реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ РП у рамках співпраці у галузі публічної дипломатії 2017. 

 

Найбільшою проблемою цього прикордонного нині польського міста (проживає приблизно 20 тисяч населення) є міграція. Молодь виїжджає не тільки до великих міст у пошуках високооплачуваної роботи, а й до Великобританії та Італіі. За словами бурмістра Томашіва Войцеха Жуковського, робочих місць тут вистачає, але вони малооплачувані, що і спонукає людей виїзжати. Така ситуація, за його словами, не тільки у Томашові, але існує по всій Польші. У Томашові шукають рішення цієі проблеми, проводять в освітньому центрі  різні соціальні заходи. На думку влади міста, ефективним засобом для розвитку міста є використання проекту «День малого патріота», який вони пропонують також перейняти сусідам українцям. Упродовж двох тижнів діти готують різноманітні виступи, культурну програму, а потім показують свою творчість усім містянам. Дітей нагороджують грамотами «малого патріота», і для поляків це є цінною грамотою. А завдяки таким заходам бурмістр знайомиться з родинами, вивчає їхні потреби та вислуховує побажання. 

 

Бурміст Томашова з гордістю презентував місцевий парк, який оновили два роки тому за кошти Європейського Союзу. Такий проект вартував 6,5 млн злотих. Були думки, що такі вкладення не продукують робочих місць, але натомість місце відпочинку є складовою культури маленького міста. У парку заборонено вигулювати собак. Є відпочинковий фонтан, скейт-майданчик та літній концертний зал на 400 осіб. Люди настільки активно беруть участь у заходах, що місто вже задумується над збільшенням глядацьких місць. По всьому парку є моніторингові камери, які мають вихід на моніторинговий центр, що знаходиться в поліціі. Парк освітлюється і вночі також, бо це безпека. На рік Томашів витрачає 800 тисяч злотих освітлення міста і парку. 

 

До слова, від 2002 року мешканці Томашова вибирають війта чи бурмістра.  

Ані староста, ані маршалок воєводства не мають жодного впливу на бургомістра чи війта. 

 

Фото Наталії Боруцької.

ІА "Вголос": НОВИНИ