Колишній президент Леонід Кучма повинен відповісти за зловживання і корупцію під час продажу вітчизняних стратегічних підприємств.

Про це у вівторок на прес-конференції в Києві заявив заступник керівника Блоку Юлії Тимошенко Микола Томенко, коментуючи оприлюднення у ЗМІ протоколів допитів колишнього голови Фонду держмайна Михайла Чечетова.

За словами Томенка, матеріали, які стали надбанням громадськості, "переконливо свідчать, що Леонід Кучма особисто втручався у хід приватизації комбінату "Криворіжсталь" та інших стратегічних підприємств".

"Колишній Президент, як видно з оприлюднених стенограм, давав Фонду держмайна вказівки щодо прискореної приватизації цього підприємства напередодні президентських виборів, та вказував, якій компанії потрібно віддати перевагу під час конкурсу", - зазначив Томенко.

Коментуючи заяву Чечетова про те, що протоколи його допитів органами МВС є сфальсифікованими, Томенко, зокрема, сказав: "Можна зрозуміти Михайла Чечетова, який зараз є кандидатом у народні депутати за списком Партії регіонів, до якого входять і Віктор Янукович, і Ринат Ахметов".

За його словами, "правоохоронним органам було би доцільно розглянути питання про надання Чечетову, ключовому свідку у "справі Кучми", державної охорони на час слідства".

Томенко зауважив також, що депутатами фракції БЮТ підготовлено запит до президента та правоохоронних органів "щодо ходу розслідування кримінальної справи, яку вже можна назвати "справою Кучми-Януковича-Пінчука-Чечетова".

"Голосування фракцій щодо цього запиту, та їх подальша позиція стосовно цієї справи і покаже, які політичні сили не зрадили ідеалів Майдану", - зазначив він.

У 2004 Фонд держмайна продав "Криворіжсталь" компанії "Інвестиційно-металургійний Союз", за якою стояли Віктор Пінчук та Ринат Ахметов за заниженою ціною. У 2005 комбінат було повернуто в державну власність і продано на аукціоні. У понеділок Михайло Бродський оприлюднив нібито роздруківки допиту Чечетова щодо приватизації.

Українська правда

ІА "Вголос": НОВИНИ