«Релігійне турне» та піар-кампанія на отриманні автокефалії Православною церквою України, які влаштував Петро Порошенко, могли обійтись у чималі кошти для бюджетів різних рівнів.

А щоб Порошенку було перед ким виступати, на ці гастролі за радянською традицією зганяють бюджетників. Ті ж кому такі показові тури не подобаються — «провокатори», йдеться у сюжеті програми «Гроші».

Журналісти вирішили порахувати скільки ж коштує «томос-тур» та його реклама. І головне — чиїм коштом їх проводять.

Журналісти програми надіслали запит із відповідними запитаннями до АП, але відповіді поки що не отримала. Тому журналісти почали підрахунки самостійно, базуючись на очевидному.

Зокрема, журналісти підрахували вартість підвозу бюджетників на зустріч із Президентом, що зафіксували у Луцьку, Черкасах та Бердичеві.

Так, оренда одного автобусу на 30...50 місць коштує в середньому 5 тисяч гривень на день. У містах, куди звозили бюджетників, зафіксували по 10...15 автобусів. Тобто, лише транспортні витрати з підвозення на день обходились у суму від 50 до 75 тисяч гривень.

Крім того, приїзд Порошенка у те чи інше місто супроводжує розклеювання бордів, де він позує з томосом та митрополитом Епіфанієм. Такі борди можна зустріти по всій країні. На це, як зазначається, також ідуть бюджетні кошти.

В середньому місяць оренди одного рекламного борду коштує три тисячі гривень. По країні їх сотні, а можливо й тисячі. Кожна тисяча таких бордів — це три мільйони гривень. Рекламу розмістили переважно за рахунок бюджетів різних рівнів.

Крім того, приїзд і перебування Президента у регіоні — це посилена робота правоохоронців і держслужбовців, котрим також треба платити зарплатню. Витрати у цій царині важко піддаються підрахунку.

Експерт Богдан Яременко нагадує, що повноваження та функції Президента України визначає стаття 106 Конституції України. Там нічого не сказано про молитви та турне в підтримку історичних документів.

ІА "Вголос": НОВИНИ