Таку думку в коментарі «Вголосу» висловив виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин.

Справи про корупцію ніколи не були легкими: «Навіть у Румунії, приклад якої люблять наводити, справи пішли на 5-7 рік після створення нових органів, до суду їх довели у 2007-2008 рр. Тому справи Насірова чи Охендовського, Оніщенка насправді показові, але вони складні і нереформовані неспеціалізовані суди їх розглядають надто довго», - зазначив Юрчишин. 

«Згідно з нашими дослідженнями, за результатами 2016 року лише у кожній п’ятій корупційній справі доходило до судового вироку. І чим вищий рівень посадовця, що проходив по справі, тим менше шансів, що вирок набуде сили. До відповідальності притягались переважно чиновники середньої та нижчої ланки – рівня керівників управлінь, директорів шкіл тощо, де корупція справді є, але вона не настільки критична для існування держави», - повідомив керівник Transparency International Ukraine.

За його словами, згідно з оптимістичним сценарієм, у 2018 році в Україні будуть створені антикорупційні суди, і перші серйозні вироки – як в цих судах, так і по старих справах – будуть винесені в тому ж році. 

«На жаль, в Україні рідко коли справи, що стосуються гілок влади, йдуть за оптимістичним сценарієм. Тому до кінця цього року навряд чи будуть гучні вироки. А в наступному – усе покаже, як буде далі розвиватися політична ситуація», - спрогнозував Юрчишин. 

ІА "Вголос": НОВИНИ