Здавна овочі та фрукти наділяли мало не божественними властивостями. З часом багато міфів розвіяли, але заперечити те, що у взаємодії з природними компонентами людський організм здатний змінюватися, омолоджуватися та удосконалюватися не може ніхто. Адже окрім насичення необхідними вітамінами, фрукти та овочі здатні боротися з хворобами стимулювати роботу органів та проводити профілактику.

«Вголос» підготував добірку з десяти найбільш корисних овочів та фруктів, про властивості яких мало хто знає.

• Сливи є чи не найпоширенішим фруктом на деревах будь-якого господаря. Окрім того, що вони доволі смачні, цей плід здатний зміцнювати кровоносні судини, виводити з організму шлаки і токсини, а також чинить позитивну дію на артеріальний тиск. Особливість сливи в тому, що при термічній обробці вона не втрачає вітаміну Р, тому плоди є корисними й у вигляді джемів, варення та компотів.

• Лимон, попри своє екзотичне походження, вже давно став частиною української культури. Його полюбили за варіативність у приготуванні та завжди доречний смак. Проте мало хто знає, що сік лимона рекомендується при атеросклерозі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, сечокам'яної хвороби, порушеному обміні речовин, геморої та гарячкових станах. У Єгипті, де мешканці часто страждають від ужалення скорпіонів, лимон ріжуть навпіл, одну половину кладуть на ужалене місце, а іншу смокчуть, і все проходить.

• Яблуко – це унікальний продукт, яким можна покращити здоров’я та навіть підлікувати гастрит. Окрім того, цей фрукт володіє потужними загоюючими властивостями. Яблучне пюре прикладають до опіків, обморожень, до ран і виразок. Вчені довели, що цей плід здатний захистити серце, покращити роботу легенів, пом’якшити суглоби, наповнити організм залізом та вивести з нього холестерин.

• Малина є тією ягодою, на дозрівання якої чекають місяцями вперед, адже окрім десертного смаку, вона володіє сприятливими для людського організму якостями – органічними кислотами, цукрами та клітковиною. Також цей плід має кровоспинну і антитоксичну дію, покращує апетит.ЇЇ необхідно їсти жінкам, оскільки ягода благотворно впливає на тонус і колір шкіри, адже містить у своєму складі вітаміни А, Е, РР, С і групи В. Також малина містить велику кількість міді, остання входить до складу більшості антидепресантів, тому людям, чия робота або життя пов'язані з великою нервовою напругою, така ягода смакуватиме.

• Гарбуз і під час сватання доречний, і на столі займає важливе місце, і дитинство без каш із нього уявити складно. Цей овоч є й лідером в плані корисних властивостей. Його універсальність дійсно дивує: при хворобах серця корисний, для хорошої роботи нирок необхідний, а проблеми із ожирінням, гіпертонєюї, та холециститом попередить. Окрім того, вживання гарбуза може запобігти появі зморшок і плям старіння. Каротин разом з вітаміном Е запобігають зношенню клітин і захворюванню на рак. Він також підтримує роботу слизової сітківки ока, запобігає застуді, підсилює імунітет, захищаючи тіло від бактерій і вірусів.

• Помідори вже давно стали одними із найпоширеніших овочів на столах українців. Вони є невідємним компонентом як для домашніх страв, так і вишуканих бенкетів. Достатньо з’їдати два помідори в день, щоб забезпечити добову потребу організму вітаміну С і половину вітаміну А. Вчені виявили, що помідори дуже корисні для попередження ракових захворювань. Вітамін А блокує виробництво канцерогенних речовин в шлунку. Каротин, що входить до складу вітаміну А, що міститься в шкірці овоча, захищає від раку легенів. Окрім цього, помідори корисно їсти тим, хто має різні порушення обміну речовин, а калій в них надає благотворний вплив на стан серця. Також стало відомо, що плоди корисні людям не тільки для фізичного, а й для психічного здоров'я. Справа все в тому, що помідори містять готовий серотонін, який прийнято вважати гормоном щастя, а також і тіамін.

• Гранат можна придбати в багатьох країнах світу. За своєю популярностю, він програє апельсинам, бананам, персикам, але в кількості корисних властивостей він беззаперечний лідер. На відміну від інших фруктів, у ньому варте уваги все – від шкірки до кісточок. Корисні властивості гранатового соку допомагають людям із захворюваннями серцево-судинної системи. Для того щоб нормалізувати підвищений артеріальний тиск, необхідно щодня випивати склянку соку. Велику користь приносять білі перетинки, що містяться в плоді. Їх засушують і додають в чай. Такий засіб знімає нервову напругу та нормалізує сон. Засушена шкірка плоду є ефективним протиглистовим засобом, а кісточки можуть знизити артеріальний тиск та усунути головний біль.

• Цибулею і її корисними властивостями почали захоплюватися ще в Стародавньому Єгипті, в Індії та Китаї вона стала сенсацією, а в Римі вважали, що саме цей овоч приносить солдатам силу та мужність. Зараз без цибулі складно уявити сучасну кухню, а про переваги над іншими овочами знають навіть діти. Цибуля покращує апетит, сприяє засвоєнню їжі та підвищує опірність організму до інфекційних захворювань. Також її застосовують при шлунково-кишковому розладі, що супроводжується недостатньою рухової і секреторною діяльністю шлунка, при гіпертонії, атеросклерозі, загальній слабкості та простудних захворюваннях, зниженій статевій активності. Сік цибулі також рекомендується при неврастенії, безсонні і ревматизмі.

• Абрикоси - справжнє джерело вітамінів і мінералів. У холодну пору року їх можна замінити курагою. До складу цих фруктів входить бета-каротин, необхідний для підтримки молодості шкіри і корисний для зору. В кількість клітковини – очевидна перевага абрикосів. Завдяки цьому можна вирішити проблему розлади шлунка, а також звільнити свій організм від токсинів і шлаків. Також до складу фрукта входить велика кількість йоду, калію, магнію та заліза. Ці мінерали мають важливе значення для серцево-судинної і кровоносної систем організму, завдяки чому цей плід важливо регулярно їсти тим, хто страждає анемією.

• Горох як джерело білка цілком годиться для заміни м'яса, при цьому він набагато краще перетравлюється, засвоюється і не приносить організму тієї шкоди, яку ми часто отримуємо від продуктів тваринного походження. Також корисний для тих, хто веде активний спосіб життя і займається фізичною роботою - допомагає організму переносити навантаження, забезпечуючи його енергією, і підвищує працездатність. Натуральний цукор, що міститься в деяких сортах гороху, покращує пам'ять і мозкову діяльність. Вживання гороху також сприяє нормальній роботі органів травлення, допомагає позбутися від печії і проблем з роботою кишечника. Горох - це натуральний продукт, в якому багато антиоксидантів, а це важливо не тільки для внутрішнього здоров'я, але і для здоров'я шкіри та волосся, а значить - для краси.

«Фрукти та овочі повинні складати більш як чверть денного раціону людини. 200-250 грамів – достатньо, аби вона себе добре почувала. Найбезпечнішими є яблука, їх можна всім. Навіть хворі на гастрит можуть харчуватися цими фруктами в печеному вигляді, а за умови, що люди їх їстимуть кожного дня – потреба у лікарях різко зменшиться», - розповіла «Вголосу» дієтолог Ольга Муштрук.

Здоров’я – це неймовірна річ. Коли воно є – відчути цей стан неможливо, зате коли зникає – людина помічає це одразу. Тож не варто нехтувати своїм харчуванням. Потрібно пам’ятати про тонку межу між користю та шкідливістю та доповнювати свій раціон продуктами, які продовжать життя, а не скоротять.

ІА "Вголос": НОВИНИ