Василь Кук був членом ОУН з 1932 р. Після проголошення відновлення Української держави у Львові 30 червня 1941 року – очолив похідну групу на Велику Україну. З 1943 р. очолював «УПА-Південь». Після вбивства генерала Романа Шухевича у 1950 р. Василь Кук став головним командиром УПА і виконував свої обов'язки до 1954 р., доки не потрапив у полон радянським спецслужбам. Провів в ув'язненні 6 років. Помер 9 вересня 2007 р. у Києві.

«Вголос» зробив добірку топ-5 цитат останнього командира УПА:

1. Треба мати на увазі, що УПА мало два фронти – збройної й ідейної боротьби. І та ідейна боротьба продовжувалася весь час.
2. Важливіше – ти мусиш всюди мати силу волі. Те, що Донцов пропагує, ту силу волі, ідею – якраз те позитивне, що нас тримало і виховувало. Бо якщо в людини немає сили волі, то не є людина.

Василь Кук і провідниця референтури пропаганди ОУН Філя Бзова. Краків, 1940 рік.​


3. Треба те, що ти робиш, любити! Якщо ти любиш, то треба навчитися з людьми співпрацювати, не командувати, а співпрацювати. І у тому значенні Шухевич вмів співпрацювати з багатьма людьми. Це його перевага! 
4. Мусимо не тікати від влади, а брати її там, де тільки можна: в селі, в областях, в районах, центральну владу. Доки ми не охопимо того апарату, він буде діяти ворожо.
5. Економіка, як і все інше, мусить бути українською і для України. А не бути в Україні і бути для москалів, для поляків, для американців чи для когось іншого.

Василь Кук (псевда: «Василь Коваль», «Юрко Леміш», «Ле», «Медвідь»)

 

ІА "Вголос": НОВИНИ