Щоб не забувати про трагедію, «Вголос» пропонує до перегляду такі фільми.

Зокрема, цього року взимку в український прокат вийшов документальний фільм американського режисера Чеда Грасіа «Російський дятел», який визнали найкращою документальною стрічкою фестивалю незалежного кіно «Санденс». За словами самого режисера, це фільм не стільки про Чорнобиль, скільки про брак інформації та параною.

Також варто згадати американський фільм жахів «Заборонена зона» режисера Бредлі Паркера, прем’єра якого відбулася 24 травня 2012 року. Події фільму так само відбуваються в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, куди на екстремальну екскурсію прибувають молоді туристи. Відомо, що стрічку знімали на території Сербії та Угорщини.

Документальний фільм «Чорнобиль.3828», знятий у 2011 році режисером Сергієм Заболотним, розповідає про долі ліквідаторів чорнобильської аварії. У стрічці відтворено події лише двох днів з життя розвідника-дозиметриста Валерія Стародумова, який брав участь у ліквідації аварії. Він один з небагатьох ліквідаторів, хто знав і на все життя запам'ятав число 3828. Саме стільки людей було виведено на очищення найбільш небезпечної зони на покрівлях станції – зони «М».

Події художнього фільму Оксани Байрак «Аврора», що вийшов у прокат у 2006 році, розгортаються навколо 11-річної дівчинки Аврори, яка живе і навчається в дитячому будинку міста Прип'яті. Сама режисер відзначала, що спеціально показала історію маленької дівчинки, а не потерпілих узагалі.

«Несподівано для нас мільйони глядачів сприйняли трагедію дитини як свою, й «Аврора» стала символом Чорнобильської катастрофи. А ще цей фільм – моя громадянська позиція і нагадування сильним світу цього, що ганебно забувати про людей, які взяли на себе страшний удар, з особливим цинізмом позбавляючи їх мінімальних пільг і можливості нормального життя», – підсумувала режисер.

«Розпад» – один із перших художніх фільмів про трагедію у Чорнобилі, знятий режисером Михайлом Беліковим у 1989-1990 роках. Назва фільму відображає не лише атомну катастрофу, а й розпад людських стосунків, як особистих, так і суспільних. Головний герой стрічки намагається дізнатися більше про катастрофу, про яку всіляко замовчує керівництво країни, але він так само, як і багато тисяч людей, лише безпорадний свідок катастрофи, жертва брехні й холоднокровного мовчання.

Один із перших фільмів радянського періоду «Чорнобиль. Хроніка важких тижнів» було знято влітку 1986 року в Прип'яті. Відомо, що режисер й оператор стрічки Володимир Шевченко помер від променевої хвороби у 1987 році.

Нагадаємо, в Україні від аварії на Чорнобильській АЕС постраждали близько 5-ти мільйонів громадян, радіоактивного забруднення зазнали 5 тисяч населених пунктів у 12-ти областях нашої держави.

Дізнатися 7 фактів про саркофаг під назвою «Укриття», що будують для Чорнобильської АЕС, можна ТУТ.

ІА "Вголос": НОВИНИ