Про це на своїй сторінці у Facebook написала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

«Прокуратура виявила факти нелюдського поводження з утриманими та розпочала розслідування за фактом перевищення службових повноважень. У ході подальшого слідства встановлено кричущі факти поводження з арештантами зі сторони працівників пенітенціарної установи. У зв’язку із цим, прокуратура змінила правову кваліфікацію на катування, за що передбачено 10 років ув’язнення», - повідомила Сарган.

Також, за словами Сарган, встановлено вибіркове ставлення працівників установи до деяких утриманих, надання їм преференцій.

«Так, після вбивства співробітника СІЗО обшуки та «наведення порядків» проводилося не в усіх камерах та навіть не в усіх корпусах. До деяких місць утримання арештантів взагалі не заходили та не перевіряли дотримання режимних вимог. Поряд із цим документація, яку вивчили слідчі прокуратури, говорить про проведення обшуків і необхідних заходів у всіх камерах», - повідомила вона, давши, що у зв’язку із цим розпочато розслідування за фактом службового підроблення.

Сарган зазначила, що адміністрація СІЗО повісила в закладі портрет організатора масових репресій у СРСР Фелікса Дзержинського, порушивши закон про декомунізацію.

«Про що взагалі може йти мова, коли на стінах пенітенціарної установи висить такий яскравий приклад тоталітарного режиму, як портрет Дзержинського. Розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 436-1 КК України (поширення представником влади комуністичної, нацистської символіки, пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного, тоталітарних режимів)», - зазначила Сарган.

 

 
 

ІА "Вголос": НОВИНИ