Водночас, раніше, у листопаді минулого року, Верховна Рада подовжила дію мораторію до 1 січня 2017 року на продаж земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності. Відповідний законопроект № 3404 підтримали 309 народних депутатів. 7 грудня президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

Однак вже за тиждень, 18 грудня, голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк повідомив, що служба розробила план поетапного зняття мораторію на продаж землі. Зокрема, на першому етапі буде дозволено продаж виключно державних земель через так звані прозорі аукціони. На другому – коли сформуються ціни, з’явиться можливість продажу земельних паїв, що перебувають у приватній власності.

«Вголос» поцікавився в експертів з аграрних та економічних питань, чому саме зараз з вуст прем’єр-міністра України пролунала така заява? Кому вигідний продаж землі? Хто «нагріє» на цьому руки? І в решті-решт чого чекати у майбутньому від такої псевдореформи місцевим громадам і звичайним українським селянам, які самотужки обробляють свої паї?

Голова комітету економістів України Андрій Новак каже, що заява Яценюка про продаж землі – це заява людини, яка загалом не орієнтується в земельному питанні. Оскільки для повноцінного продажу землі сільськогосподарського призначення спочатку потрібно зробити повноцінний кадастр землі, потім розробити відповідні законодавчі проекти і лише після цього приступати до продажу в повноцінному значенні цього слова. Утім, за його словами, є одне «але» – неготовність суспільства до такого серйозного кроку.

«Наше суспільство не готове до продажу землі, плюс – не сприяє цьому соціально-економічна ситуація. Тому розпочинати продавати землю нині – означає позбавити землі тих, хто на ній споконвічно працював, тобто селян. Думаю, що це заява не прем’єр-міністра України, а перш за все представників олігархії, які прагнуть за безцінок скупити найкращі українські землі», – пояснив експерт.

Андрій Новак також припускає, що публічна заява Яценюка найімовірніше пов’язана з бажанням прем’єра утриматися на посаді і задобрити тих, хто ним керує.

«Можливо в такий спосіб Яценюк хоче утриматися на посаді, аби його підтримали ті, хто «посадили» в крісло прем’єра і врятували від нещодавньої відставки, тобто олігархи. Тому можна казати, що Яценюк заговорив про продаж землі спеціально для них. Однак іншим українцям така реформа не до вподоби. І я не виключаю, що після цієї заяви під Кабміном можна очікувати на масові протестні акції за відставку прем’єра. А у Верховній Раді знайдеться достатня кількість голосів для прийняття цього рішення», – зазначив він.

Разом з цим голова комітету економістів України пояснив, якою має бути правильна земельна реформа в нашій державі, за яких обставин і яку землю можна продавати після зняття мораторію. По-перше, за його словами, всю землю треба поділити на 5 категорій: земля поблизу житла, земля навколо промислових об’єктів, неприваблива земля з точки зору якості та ландшафту, рекреаційна земля і земля сільськогосподарського призначення.

«Продавати за умови відповідного законодавства можна лише ту землю, що знаходиться поблизу житла, промислових об’єктів, а також, яка є неможливою для сільськогосподарських робіт. Ні в якому разі не можна продавати землі рекреаційні і сільськогосподарського призначення. Для останніх – взагалі має бути триступенева оренда. Спочатку таку землю здають в оренду на 7 років, тобто на мінімальний аграрний цикл.  Якщо орендар експлуатує угіддя згідно з технологіями, тобто не виснажує їх однією культурою, можна переходити до другого етапу – оренди на 15 років. Якщо протягом цього часу орендар також працює нормально, переходимо до довгострокової оренди на умовних 49 років. Лише так, інакше – продаж землі означатиме, що звичайні українські селяни ніколи не зможуть собі придбати землю», – підсумував експерт. 

Голова Львівської асоціації фермерів та приватних землевласників України Ярослав Кардаш також скептично оцінює заяви Яценюка про тотальний продаж землі. Оскільки, на його думку, нібито «земельна реформа» не дозволить звичайному селянину купити собі землю, бо в нього немає достатньо фінансів.

«Землю на сьогодні продавати неможна через те, що вона не стане власністю українського селянина. Землю під себе через підставних осіб загребуть олігархи, потужні агрохолдинги та іноземці. А селяни залишаться без землі, бо все робиться для того, щоб люди «скинули» свою землю багатіям, продали її за безцінок», – запевнив експерт.

На його думку, при знятті мораторію з продажу саме так люди і чинитимуть, бо на них тисне податкова реформа, яка несе в собі суцільний негатив і зубожіння серед представників малого та середнього бізнесу. Додають проблем і постійні валютні коливання, які перекреслюють всі прогнозувати на майбутнє.

«Ці речі – податкова реформа, валютні скачки, економічна нестабільність, невпевненість у майбутньому – діють в комплексі і фактично можуть призвести до скорочення обсягів виробництва і навіть до ліквідації окремих господарств. І тому зняття мораторію на землю на цьому етапі відкриє шлях для олігархів й агрохолдингів, які в будь-який спосіб намагатимуться заволодіти землею», – сказав Ярослав Кардаш.

Експерт підняв ще одну проблему – відсутність державних програм-підтримки новоутворених фермерських господарств. Голова Львівської асоціації зазначив, що Держземагентство нині блокує виділення землі фермерським новоутвореним господарствам, а розширення земельних наділів фактично є нереальним. Бо фермери не можуть конкурувати з потужними холдингам, які виграють аукціони.

«Є така негласна вказівка – не виділяти землю українським фермерам. Тож коло замикається і створюються всі передумови для того, аби ця земля перекочувала з рук українського селянина, який хоче працювати, до рук агрохолдингів, іноземних інвесторів та олігархів», – підкреслив Кардаш.

Експерт акцентував і на тому, що розпродавши 1 млн га державних земель, місцеві громади втратять важелі для свого подальшого розвитку. Оскільки для них земля є чи не єдиним можливим шляхом заробітку.

«Земля – єдине, що можна сьогодні продати. Решта вже все продано. Тому місцеві громади повинні бити на спалах, оскільки вони можуть залишатися без землі, без важелів для подальшого свого розвитку», – підсумував Ярослав Кардаш.  

Президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль солідарний з експертами. Він також говорить, що продавати землю в нинішніх умовах технічно неможливо, бо існує мораторій. Звісно, його колись буде знято, але з точки зору земельного законодавства протягнути зміни щодо цього доволі важко.

«Зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення в принципі можливе, але питання не в тому, чи натиснуть депутати на кнопку чи ні. Питання в тому, чи готове наше суспільство до продажу землі? Чи є умови для відкриття земельного ринку? Поки я цього не бачу. І навіть, якщо держава почне продавати, є низка запитань стосовно самого продажу. Наприклад, чи буде дозволено продаж землі юридичним особам? Які землі продаватимуть?», – сказав президент Асоціації.

Говорячи про ймовірний зв'язок заяви Яценюка про продаж 1 млн га землі з проведенням земельної реформи, Андрій Кошиль із сарказмом пригадує крилатий вислів: є у революції початок, немає у революції кінця.

«Нашій земельній реформі незабаром виповниться 25 років. Вона почалася у далекому 1991-му, а по суті й досі в Україні немає єдиного плану її розвитку. Тому говорити про якийсь зв'язок продажу землі з реформою – нісенітниця. Чому так каже Яценюк? Я не політолог, тому не коментуватиму. Але все можна прочитати поміж рядків», – сказав експерт.

Тетяна Зеленська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ