З приходом весни стартував сезон лісового дикого часнику — черемші. Ведмежа цибуля, як ще називають черемшу в народі, славиться своїми корисними властивостями, зокрема потужними антибактеріальними і антисептичними, бактерицидними і фунгіцидними діями, а також вітамінним складом. Після довгої зими, коли імунітет людини ослаблений, цю рослину варто включити до свого раціону

Черемша — справжнє джерело вітамінів, мікроелементів, мінеральних речовин і амінокислот.

Вона містить велику кількість вітаміну С, ефірні масла, фітонциди і лізоцим, і вважається ефективним профілактичним засобом при гострих респіраторних захворюваннях. Ведмежа цибуля стимулює апетит, покращує роботу травної системи і знижує ризик розвитку захворювань щитовидної залози. Чудово очищує кров та перешкоджає накопиченню в ній холестерину.

Окрім того, черемша покращує роботу серця. Ведмежа цибуля також  допомагає зменшити стрес та дратівливість.

Втім, фахівці рекомендують не зловживати черемшею, яка при нерозумному вживанні може викликати безсоння, головні болі і розлад шлунка. За різними даними, денна норма черемші коливається від 10 до 25 листків.

Пропонуємо вам приготувати з нею соус, крем для бутербродів, м’ясні рулети, салат  та зелений суп.

Соус

Інгредієнти: пучок черемші, 5–6 листків базиліку, кілька гілочок кропу і петрушки, 100 г волоських горіхів, 50 г соняшникового насіння, 100 мл олії, сік половини лимона, 50 мл води, сіль, перець. 

Приготування: перемолоти все в блендері. Якщо соус вийде надто густим, можна додати трохи води.

Чудово смакує з печеною картоплею, макаронами, м’ясом, рибою.

Сирний крем для бутербродів

Інгредієнти:100–150 г твердого сиру, 2 яйця, 0,5 пучка черемші, сіль, майонез, сметана, чорний мелений перець.

Приготування: нарізати черемшу якомога дрібніше і розім’яти разом із сіллю, щоб пустила сік. Сир і варені яйця натерти. Змішати черемшу, сир і яйця, заправити сумішшю сметани і майонезу, додати сіль і чорний мелений перець. Можна все змолоти у блендері.

Рулетики

Інгредієнти: 1 пучок великої черемші, 400 г курячого м’яса, 1 велика цибулина, 1 морквина, 2 ст. ложки вершків або сметани, олії, сіль, перець.

Приготування: куряче м’ясо пропустити через м’ясорубку. Цибулю нарізати дрібними кубиками і обсмажити на сковороді до прозорості, потім додати крупно потерту моркву, смажити протягом 3 хв. Остудити і додати у фарш, перемішати, посолити, поперчити. Якщо потрібно, додати одне сире яйце. Покласти трошки фаршу на листок черемші і загорнути рулетиком. Скласти завиванці в широку посудину одним шаром і залити сумішшю сметани і 1 скл. води, тушкувати під кришкою протягом 30 хв на малому вогні.

Салат з черемшею та консервованою кукурудзою

Інгредієнти: кукурудза консервована - 100 г, черемша - 200 г, 4 яйця , 1 огірок,  майонез 1 столова ложка, сметана 1 столова ложка.

Приготування: дрібно порізати черемшу, додати кукурудзу. Порізати огірок, відварені яйця, додати майонез, сметану. Посолити, поперчити.

Зелений суп

Інгредієнти: по 150 г черемші і картоплі, по 1 морквині і цибулині, 2 ст. ложки масла, 500 мл бульйону або води, сіль, спеції.

Приготування: у киплячий бульйон покласти нарізану кубиками картоплю і варити 10 хв. Додати спассеровану до золотистого кольору цибулю і моркву, довести суп до кипіння і через 1–2 хв покласти дрібно нарізану черемшу. Проварити 10 хв і зняти з вогню.

Готуйте разом з «Вголосом»:

Традиційні галицькі рецепти: скумбрія під сирно-шпинатною шубкою

Традиційні галицькі рецепти: курячі гомілки під апельсиновим соусом

Традиційні галицькі рецепти: подвійні котлетки з сюрпризом

ІА "Вголос": НОВИНИ