Яскравим свідченням цього є зростання трафіку в Рунет одразу після 18 травня з боку користувачів Нідерландів, США та Німеччини – українці почали використовувати VPN сервіси, які перекидають трафік з України в Росію саме через вище названі країни, пише Watcher

За даними Liveinternet ріст трафіку склав 2,5 млн користувачів. Варто зауважити, що Liveinternet не вміє ідентифікувати одного й того ж користувача, який заходить в інтернет з різних пристроїв. В результаті частина користувачів врахована двічі, а іноді й більше разів. Ймовірно, що реальних користувачів VPN-сервісів є десь від 1,5 до 2 млн.

Чому ж попри очікування багатьох фахівців українці не пішли масово у VPN-сервіси, і частка трафіку з VPN припинила ріст?

Ймовірно на це вплинула тарифна політика мобільних операторів, які мали деякі тарифні пакети 3G-зв’язку, в яких трафік у ВКонтакте та Одноклассники не тарифікувався. Після блокування операторами доступу до російських соцмереж, використання VPN-сервісів призводило до суттєвого зростання витрат для користувачів на зв’язок. А це для великої частини українців могло стати вагомим аргументом.

До речі, ще один цікавий факт – Україна нарешті поступилась другим місцем Казахстану за кількістю користувачів, які заходять на сайти Рунету (навіть з врахуванням трафіку з VPN-сервісів). І є тенденція до зростання відриву, адже трафік з України продовжує падати.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ