Parler – нова соціальна мережа, обрана американським президентом Дональдом Трампом після безстрокового закриття його акаунтів у Twitter та Facebook.

Ця мережа представляється як «площа світу», де можна «вільно говорити та відкрито висловлюватися, не боячись бути викинутим від платформи »за свої думки", пише Corriere della Sera.

Зазначається, що Parler зосереджений на людях та конфіденційності та пропонує інструменти, необхідні для користування.

Однак, відразу після видалення з Google та Apple, Трамп швидко поміняв платформу, оскільки там не обмежують слів користувачів і дозволяють їм писати все, включаючи слова ненависті та насильства. І тут відкривається велика тема відповідальності: де закінчується індивідуальна свобода вираження поглядів, хто контролює вміст? Facebook і Twitter після багатьох років без обмежень, які також призвели до зловживань, були змушені вдатися до перемін.

Репресії породили нові платформи, такі як Parler, заснований Джоном Матце та Джаредом Томсоном в Хендерсоні, штат Невада, в серпні 2018 року.

За даними компанії, станом на листопад 2020 року в сервісі з 10 мільйонів користувачів було близько 4 мільйонів активних дописувачів. В основному, це прихильники Дональда Трампа, консерватори, конспірологи та праві екстремісти. Публікації на сервісі часто містять ультраправі, антисемітські та конспірологічні теорії.

По-французьки «парлер» означає говорити, а свобода слова – це постійна тема, на якій соціальна мережа наполягає для відмежування від найпопулярніших конкурентів, повторюючи, що це «головна світова платформа для свободи слова».

Але й популярні платформи були переслідувані представниками влади у всьому світі за витік даних.

Parler гарантує, що «всі персональні дані зберігаються в таємниці і ніколи не продаються третім особам». Гарантом нібито є «журі громади», яке застосовує соціальні рекомендації, оновлені в квітні 2020 року.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ